Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okutani & Co visar var jazzskåpet ska stå

Vi var bara några tiotal i publiken, men å andra sidan fick vi rejäl valuta för den blygsamma entréavgiften när Sensus på torsdag kväll erbjöd en fin jazzafton i Storsjöteaterns foajé.

Huvudnumret inledde en halvtimme sena, men satte genast ned foten och slog glaset fullt av den mest högkvalitativa amerikanska jazzen, den som Miles Davis med kompanjoner som Wayne Shorter och Cannonball Adderley lät bubbla fram från slutet av 50-talet.

Med Roy Okutani på trumpet, Lars Ericsson på bas och Magnus Vikberg trummor har Östersund en högoktanig jazztrio som obehindrat lätt och lekfullt rör sig mellan den amerikanska 50- och 60-talsjazzens höjdpunkter.

Nu inledde de med Okutanis hyllning till en bortgången spelkamrat, kallad ”Brass does” och fyllde på med Shorters ”Footprints” som finns på ”Miles Smiles” från 1967. Både luftigt och distinkt, känsligt och kraftfullt.

Lars Ericssons intro till Shorters melodi går inte av för hackor och trots att herrarna knappt repat inför spelningen låter det alldeles utmärkt.

På tre kvart avverkar de fem nummer som avslutas med Ornette Colemans ”Ramblin´”, dessutom hinner Roy leverera en klockren amerikansk ordvits.

Roy är sedan många år musiklärare på Birka och som andra nummer kom nu hans fyra elever i nybildade ”Kolibri”, som ÖP berättade om på torsdagen.

De spelar en friformsjazz av en helt annan kaliber, lös i formerna och med en något ovanlig sättning, där gitarren åtminstone i mina öron känns något malplacerad – men det är som alltid en smaksak.

Samspelet är drivet och lösligt och musiken något svårtuggad efter den första halvan, men säkert kul att framföra och bygga fram. Batteristen Hannes Franck imponerar särskilt på mig.

Den som vill höra mer av mästerlige Okutani har ännu en chans i december då Jazz i Jemtland ordnar ännu en spelning med honom och ytterligare några väl valda lokala musiker, så håll ut.