Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Öl är nästa stora grej"

Det jäser i Jämtland. För några år sedan fanns ett mikrobryggeri i länet. Nu finns det åtta och nya öl- tillverkare poppar ideligen upp. Senaste trenden i mathantverk efter surdegsbröd och korvstoppning skulle kunna vara öl. 100 procent Östersund gjorde ett besök i stans nyaste bryggeri Jemtehed & Brande.

Lokalen är sterilt inredd. Två polerade jäskärl, klarblå plasttossor i tamburen för besökare och ett välorganiserat lager välpackat med malt, humle och flaskor. Dörren mot grusplanen på Grytans skjutfält står öppen och sorlet där inne vittnar om aktivitet.

– Åke (Arwidsson) och Lars (Persson) som äger det här blev glada när vi hörde av oss och sa att vi ville driva ett mikrobryggeri här. De har hjälpt oss att göra i ordning lokalen, säger Jesper Jemtehed.

Från början var det tänkt att de två vännerna skulle bedriva verksamheten i källaren i hans jordbruksfastighet, men bygglovshandlingar och krav för livsmedelrelaterad verksamhet satte stopp för det. Så i februari bryggde de sin första ranson ale i det nya utrymmet.

Nu är de där i snitt två timmar i veckan, på sidan om heltidsjobb som narkossköterska respektive barnläkare. Och än så länge går det bra.

– Det har gått bra med tanke på att vi startade för ett halvår sen, vi säljer det vi brygger, säger Jesper och berättar att de brygger 1 200 liter en bra månad.

De sex ölsorterna av typen ale och lager säljs på flertalet barer i Östersund, men Jemtehed & Brande har även lyckats sälja in sina superhjältar utanför stan. Jo, ölflaskorna har faktiskt etiketter med egenpåhittade superhjältar på.

– De finns i Åre, Umeå och Örnsköldsvik. Nu har vi också inlett samarbete med företaget Viniologi som distribuerar söder om Dalälven, säger Jesper med ett skratt.

Det finns ingen osanning i orden, men ännu gör Jemtehed & Brande inga direkt stora pengar.

– Det är bra om det går runt, men vi gör det inte för att tjäna pengar, säger Love.

• Tror ni intresset för öl ökar?

– Det finns ett stort ölintresse i stan. Sen så går det ju trender i det här med mat och dryck, det har varit korvstoppning och surdegsbröd. Nu är det öl som gäller, det är nästa stora grej. Hembryggeritrenden är stor och folk vill visa upp det, säger Jesper, och berättar att de besökte SM i hembryggeri för två år sedan.

– Sedan spiller det över mycket från USA, där har det varit populärt med mikrobryggerier. Och som dom gör, så gör vi, säger Love.

• Vad dricker ni för öl annars då? Är ni finsmakare?

– Det är väl som och svära i kyrkan, men jag gillar vanlig ljus lager. Gärna en Budweiser, säger Jesper.

– Ja, Öl-nörderiet kan stå en upp i halsen, säger Love.

– Bra öl blir ju erkänd och det är ju svårare att brygga just en ljus lager. Minsta lilla felsteg märks, säger Jesper.

• Vad drömmer ni om?

– Drömmen är väl att flytta hela bryggeriet till Karibien, säger Jesper och skrattar.

– Nej men drömmen är väl att inte stressa skiten ur sig för att hinna med, fortsätter han.

– Sedan är vi sugna på att köpa en flaskningsmaskin från Warsawa, det skulle spara mycket tid. Vi gör så mycket manuellt i dag, säger Love.

Detta är en artikel från 100% Östersund.