Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olämpliga personer kan fortsätta jobba

Ordningsvakter som blivit av med sitt arbetstillstånd i ett län kan fortsätta jobba i andra län. Det finns inga gemensamma register och polismyndigheten vet inte om en person som fråntagits sitt förordnande jobbar på andra orter.

För att bli ordningsvakt krävs utbildning och en ansökan till polismyndigheten i länet där personen vill arbeta. Myndigheten gör en bedömning baserad på bland "laglydnad" och utfärdar ett förordnande som visar att personen är lämplig för att arbeta som ordningsvakt. Det går också att ansöka om förordnande i flera olika län om samma uppdragsgivare finns i flera olika myndigheter. Ansökan görs då till Rikspolisstyrelsen, RPS, men i princip vet bara vakten själv om i vilka län hon eller han har förordnande i.

– Tyvärr har inte RPS något centralt register över förordnade ordningsvakter, säger Lars Sjöberg vid enheten för polisrätt på RPS.

Polismyndigheten kontrollerar regelbundet sina register för att se om det finns brottsmisstankar mot förordnade ordningsvakter i länet. Vid sådana tillfällen dras förordnandet in tills åtal har väckts eller utredningen lagts ner och andra polismyndigheter meddelas om att det finns en brottsmisstanke. Men inte heller enskilda polismyndigheter vet om en person har förordnande på andra platser i landet.

– Vi kan se om det finns brottsmisstankar i det egna länet men vi kan inte se om det finns förordnande i andra län, säger Lars Ericsson, polisintendent och stabschef vid Jämtlandspolisen.

I maj gjordes en registerkontroll av ordningsvakter i Jämtlands län och där fanns misstankar mot en person. Mannens förordnanden drogs därmed in i Jämtlands och Västernorrlands län där mannen har sin hemort, eftersom de båda myndigheterna tillhör samma rättsenhet. Men mannens förordnande i Västerbotten fanns kvar och han kunde därmed arbeta där under Åsele marknad. Enligt Jämtlandspolisen har Västerbottenspolisen meddelats om att det finns brottsmisstankar mot mannen men dokumentation om när och hur detta har skett saknas. Västerbottenspolisen hävdar att de inte tagit del av någon sådan information enligt uppgifter till Västerbottenskuriren som vi samarbetat med.

– Om vi får veta att vakten är misstänkt för brott hade denne, efter prövning, kunnat bli avstängd hos oss också, säger Magnus Lestander, som ansvarar för utbildning av ordningsvakter vid Västerbottenspolisen.

Jämtlandspolisen samarbetar med närliggande län men det är lätt att någon faller mellan stolarna på grund av att det inte finns någon gemensam förteckning över förordnade ordningsvakter. I stället måste myndigheten ringa runt till olika län. Förhoppningen finns att det ska bli ändring på rutinerna efter omorganiseringen av polismyndigheten efter årsskiftet.

– Vi hoppas att få gehör för ett nationellt register nu när vi bli en myndighet, säger Lars Sjöberg.

Polisen är ytterst ansvarig men de anser att det också finns ett personligt ansvar.

– Man kan ifrågasätta individens lämplighet om han väljer att jobba fast han vet att han inte har förordnande i ett annat län, säger Lars Ericsson.

Läs också:

Avstängd vakt kunde fortsätta arbeta