Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oligarkernas bank i krisen

Sedan den ryska annekteringen av Krimhalvön i Ukraina har utländska banker följt de internationella sanktionerna och dragit sig ur den ryska lånemarknaden. Men en bank väljer att stå över moral och solidaritet, den tidigare statsägda och svenska storbanken Nordea.

Danska Finanswatch var först med att rapportera om nyheten.

Källor inifrån Nordea i Ryssland vittnar om hur man från bankens sida betraktar den politiska krisen som en konkurrensfördel.

Oligark är kapitalismens maffia och styr det ryska näringslivet. Oligarkerna växte fram vid sovjetunionens fall genom att samarbeta med den ryska statsmakten och har vunnit rikedom genom att navigera i juridiska gråzoner.

Ebba Gröns gamla slagdänga om hur "Staten och kapitalet sitter i samma båt" är beskrivande för den ryska verkligheten. Oligarkin samarbetar fortfarande med den ryska staten och är en viktig del i förklaringen bakom Putins makt.

De ekonomiska sanktioner som genomförts mot Ryssland har därför varit särskilt inriktade på att straffa oligarkins privatekonomi och investeringar. Strategin bakom sanktionerna är att kuvade oligarker sätter press på Putin att sluta mucka med sina grannländer.

Strategin såg ut att fungera. Bland annat har den ryska centralbanken tvingats höja räntan två gånger.

Men i en internationell ekonomi finns det alltid kryphål. Nordeas utlåning i Ryssland följer det svenska ränteläget vilket är avsevärt lägre än den ryska räntan. Nordea slår sig fri från anklagelser om att ge livbojar till ryska oligarker och hävdar att man följer de internationella sanktionerna. Men för ett år sedan var Nordea ingen stor aktör på den ryska lånemarknaden. i dag är man en av de fem största långivarna.

Det har säkert varit affärsmässigt korrekta beslut från Nordea. Men var är samvetet?