Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olika syn på olyckan

En bristfälligt monterad stege står i centrum vid rättegången efter dödsolyckan vid vindkraftbygget utanför Hammerdal.
Synen på varför den monterades så skiljer sig mellan åklagare och försvar.

Åklagare Åse Schoultz menar att det var bristande arbetsledning och arbetsmiljöarbete som ledde till en kultur av stress och tävlan som i sin tur ledde till den förödande olyckan.

Vindkraftbolaget Enercons försvarare Henrik Askerlund presenterade i stället skriftliga dokument på engelska som han menar visar att det fanns omfattande och noggranna instruktioner om hur man skulle bygga tornen och säkra stegar.

De förvarades i en databas och kunde när som helst printas ut av teamledaren på varje vindkraftbygge. Dessutom hade den förolyckade montören sagt att han kunde engelska, ett krav för att få jobbet.

Bolaget är åtalat för vållande till annans död tillsammans med en av de ledande cheferna vid företaget. Före olyckan hade chefen för service och installation arbetsmiljöansvaret delegerat.

När olyckan inträffade hade denne chef slutat och därför hade ansvaret gått tillbaka upp i hierarkin till den chef som nu är åtalad, en person som sysslade med helt andra saker än byggen.

Under rättegångens första dag framkom också att Enercon hade gått från 40 till 280 anställda på två år i Sverige. Samtidigt läste försvaret upp alla bevis för att det trots växtvärk pågick regelbundna möten, skyddsronder och arbetsmiljöplaner.

En speciell säkerhetsutbildning hade också genomförts om att arbetsmiljö är allas ansvar och med information om näringsintag och om hur tillbud och olyckor skulle rapporteras.

– En riskanalys gjordes också inför nattskiftet, men dessvärre inte skriftligt, sa Henrik Askerlund som tillsammans med den åtalade chefens försvarare Anders Elisson menar att olyckan berodde på den mänskliga faktorn, på montörer som bröt som säkerhetsinstruktionerna.