Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle Näslin

Efter ett långt och rikt liv har nu Olle Näslin somnat in.

Hans nyfikenhet, lust att förkovra sig och pröva nytt som var hans kännemärke, bevarade han livet igenom. Ständigt alert och på språng utvecklades många intressen och hobbyer som bibehölls långt in i ålderdomen: Konst, mineraler, musik, fotografering, datorer och inte minst nya människor.

Olle var autodidakt på många områden och som amatörgeolog korresponderade han med professorer i ämnet. Han var också mecenat och mentor för många jämtländska konstnärer och folkmusiker.

Född i Fagerdal nyårsdagen 1917, och efter fem års skolgång konfirmerad i Hammerdals kyrka 1931. Som 14-åring, inskriven för behandling på Vanföranstalten i Stockholm för en medfödd höftskada, började han bygga den starka fysik och det idrottsintresse som han behöll fram till de sista åren och som 1948, som kronan på verket renderade honom en SM-titel i skidbudkavle.

Dessförinnan hade han etablerat sig med familj, som handlare i Grytan i Brunflo. Redan då lades grunden till hans stora konstintresse.

1953 byggde han en stuga i Fjällhalsen, första fritidshuset på fäbodvallen, och menad som ett träningscentrum för sina lagkompisar i Brunflo IF. Han berättade hur han under uppbyggnaden av huset skidade upp med tegelstenar i ryggsäcken.

1964 köpte han och dåvarande hustrun Gudrun en nedlagd skola i Handöl och byggde en stugby med restauranganläggning som drevs i ett decennium och såldes 1975, när familjeförhållandena förändrades. Under den perioden väcktes hans intresse för mineraler och stenar.

Olle övertog sedan gamla Pensionat Fjällstugan i Handöl som privat bostad och öppnade Sten- och mineralshop en av Sveriges första, som blev ett populärt utflyktsmål. Därpå följde många år av exkursioner med stenknackande och besök på mineralmässor runt om i Sverige och världen. 1977 bildades, på Olles initiativ, Jämtlands amatörgeologiska sällskap. Under en av de många veckolägren i folkmusik i Handöl som han var värd för, träffade han blivande sambon Ingrid Aronsson från Värmland. Perioden i värmländska Glava var även den fylld med engagemang i sten, konst och kultur. Här var han med och startade Västra Värmlands amatörgeologer med egen klubblokal och en fin samling mineral- och bergarter. Under åren i Värmland drev han och Ingrid även ett Konst- och mineralgalleri i Arvika.

1997 blev längtan till de jämtländska fjällen för stor och han flyttade till Hallen och fyllde där sitt nya hem med konst och vackra mineralgrupper.

Samma år donerade Olle sin samling om cirka 1 200 stuffer mineral och bergarter till Huså herrgård. Det var en stor glädje för oss alla att se Olle i augusti i år närvara vid det högtidliga öppnandet av Huså mineralmuseum.

Sin sista tid i livet vistades han på Thomégården i Mörsil där han 23 oktober under god omvårdnad avled med nära och kära omkring sig.

Rickard Näslin