Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle Persson på väg in på S-listan igen

Förra veckan petades Olle Persson (S) från Socialdemokraternas lista inför valet till kommunfullmäktige. Det har orsakat starka protester och i kväll kommer han antagligen med på listan igen.

Vid ett medlemsmöte hos Socialdemokraterna i Östersund förra veckan placerades Olle Persson, från Frösön, på en av partiets listor inför valet. Men dagen därpå togs hans namn bort av styrelsen och han ersattes av Åke Fors, från Fåker.

Enligt uppgifter till P4 Jämtland var skälet till petningen av Olle Persson att han har en funktionsnedsättning. Det har hela tiden förnekats av företrädare för Socialdemokraterna i Östersund, som förklarar det hela med att det uppstod en geografisk obalans på listan eftersom en oproportionerligt hög andel av kandidaterna kommer från Frösön.

– Det är helt fel att Olle Persson skulle ha blivit petad för att han har en funktionsnedsättning. Så är det inte, men när det har framställts som att vi var emot att ha med personer med funktionsnedsättning på listan så tar vi nu ett nytt tag, säger Tord Andnor (S), valberedningens ordförande.

I eftermiddag ska Tord Andnor ha ett samtal med Olle Persson, vilket företrädare för valberedningen har med samtliga kandidater som är nya, och i kväll ska ett extra medlemsmöte återigen ta ställning till S-listorna inför valet till Östersunds kommunfullmäktige.

– Vår ambition är att vi ska placera tillbaka Olle Persson på listan.

Det skulle innebära att det återigen blir en geografisk obalans och den förstärks genom att Marie Nordén (S) också bor på Frösön. Det här har inneburit att Tord Andnor har fått det hektiskt för att under måndagen få fram kandidater från underrepresenterade delar av kommunen.

– Vi ska ha en kvinna som är från den södra kommundelen och jag är i Brunflo nu för att prata med en som kanske vill vara med på listan. Jag säger inte vem det är, för hon har inte bestämt sig än, säger han.

Dessutom jobbar valberedningens ordförande för högtryck med att få fram en man från södra kommundelen. På förmiddagen fanns inget givet namn.

– Vi skulle ha varit mer uppmärksamma på det här tidigare under resans gång.

De nya namn som tillkommer under måndagen kommer inte att innebära att någon som redan står på listan petas. I stället blir det en längre lista, vilket bara är en fördel, enligt Tord Andnor.

– Vi ska vinna valet och då behövs det en lång lista, säger han.