Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle Simonsson 1947–2013

Folkmusikern och keramikern Olle Simonson, Offerdal, har avlidit 66 år gammal.

Han var född i Uppsala, men flyttade så småningom till Offerdal där hans pappa Nils var uppvuxen.

Olle var utbildad arbetsterapeut, men är främst känd som folkmusiker och keramiker.

Han var delägare i butiken Gaupa i Östersund, hade eget krukmakeri hemma i Ede i Offerdal och utvecklade en egen dekor sedan han 1991 var keramiker på heltid.

Sina verk ställde han bland annat ut i Hammarstrand, Åre, Persåsen, Frösön, Alnö, Frånö i Kramfors, Föllinge och Hammerdal.

Redan 1974 bildade han Leikstulaget med bland andra Rikard Näslin och Ville Roempke, gruppen släppte bland annat "Mitt uti Jämtland" (1977).

Han uppmuntrade gärna och spelade ofta med andra folkmusiker, exempelvis Kurt Nolervik.

Tillsammans med Roempke och Näslin gav han 1983 ut "Erik Nirsa låtar".

Själv minns jag hur fotografen Sten Elkund och jag på 80-talet gjorde reportage hos Olle på hembygdsgården i Ede, som var handledare för en försynt tonåring.

– Den här killen är helt fantastisk att spela fiol, honom kommer ni att få höra mer av, slog Olle fast.

Pojken hette Kjell-Erik Eriksson och genom åren kom han och Olle att spela in flera skivor ihop, senast i fjol släppte de tillsammans en uppföljare på "Drängkammarlåtar" från 1996.

Olle anlitades vid flera tillfällen av Berta Magnusson och skrev originalmusik till några av hennes spel.

1985 grundade han Offerdals Spelmanslag, var länge eldsjäl i Offerdals hembygdsförening och initiativtagare till Offerdalsveckan. 2011 tilldelades han Krokoms kommuns Guldstjärna och 2013 Jamtamots Hederspris.