Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olles drömresa i USA

Östersundstränaren Olle Carlsson fick uppleva fyra späckade travdagar i USA.
– Min bästa resa någonsin, säger han efter studiebesök hos bland andra Åke Svanstedt och Jimmy Takter.

Kollegan på Hagmyren, Jan-Olov Persson, hörde av sig till Olle Carlsson med ett förslag.

– Jan-Olov frågade om jag ville följa med på en liten tripp i fyra dagar. Jag frågade vart och han sa USA.

På den vägen var det. Det hela syddes ihop med kort varsel och biljetterna bokades inte mer än tio dagar innan avresa.

Under några synnerligen intensiva dagar hann intrycken bli många.

– Det är många travtränare som håller till där vi var, vid New Jersey. Inte minst så är det många svenskar. Åke Svanstedt har sin bas där under sommaren. Jimmy Takter, Jonas Czernyson och Marcus Melander huserar också där. Det är ungefär en timme utanför New York och nära till många av de största banorna, berättar Olle Carlsson.

Efter flera succéartade år lämnade Åke Svanstedt Sverige hösten 2013 för att prova lyckan i USA. Efter vinterträning på campen i Florida har han sin bas i New Jersey under sommarens tävlingssäsong.

Olle Carlsson och Jan-Olov Persson fick vara med och köra träningspass med Sebastian K. och flera andra av Åkes stjärnhästar.

– Jan-Olov fick köra Sebastian i träning. Med Järvsöfaks inräknad var det den andra världsrekordhållaren han körde, säger Olle Carlsson, som fick "nöja sig" med att köra snabba unghästen Truxton.

– Det var otroligt intressant att vara där. Helt enorma gårdar på 60–70 hektar, allt i toppskick. Åke skulle även bygga ett nytt bostadshus här vid campen, säger han och visar bilder från resan.

Olle visar också upp bilder på några av stjärnhästarna. Sebastian K. finns med, men även Jimmy Takters treåringsstjärnor Father Patrick och Shake It Cerry.

Hos Jimmy Takter fick han även chansen att köra en passgångare i träning.

– Det här är väldigt intressant ... att se hur de här stjärnorna är byggda och så. Väldigt intressant att titta på.

Under sommaren har Åke Svanstedt haft härlig fart på stallet och Sebastian K. slog bland annat världsrekord. Sista tiden har det däremot gått lite tyngre.

– Han har haft lite problem med att hästarna inte riktigt tävlat på topp en tid. Nu säger han att felet är hittat, att de fått ett för kraftigt gräs med för mycket protein, säger Olle Carlsson, som själv kom hem med inspiration inför vintersäsongen här hemma.

– Det här var verkligen häftigt, att få se så mycket kvalité och de här stora gårdarna ... min bästa resa någonsin, säger Olle Carlsson.