Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olofs egen jazzorkester

– Jag har alltid velat skriva musik för en fullstor orkester. Och nu fick jag chansen.
Det säger 22-årige Olof Ambrosius Persson, treårsstudent på Birka folkhögskola, där han och 18 andra elever i kväll uruppför tre jazzkompositioner som han skrivit direkt för orkestern.

Konserten består av tre stycken som är sju, nio respektive elva minuter och musiken framförs av stråksektion, blåsare, gitarr, vibrafon och piano. Själv spelar Olof kontrabas.

– Jag började en gång i tiden som trombonist, men det instrumentet kommer inte att återvända till, skrattar han.

Och hela konserten är skapad av eleverna själva, det är inte ett projekt som lärarna styrt upp eller gett särskilt tillstånd till:

– Men skolan uppmuntrar verkligen eget skapande, så den atmosfären har varit en förutsättning.

– Men vi som spelar har gjort det här tillsammans - fast det är jag som både skrivit all musik och arrangerat.

Och har du förberett konserten i flera år eller hur snart att du skrivit?

– Alla kompositioner är gjorda i år, och vi började repetera i januari, så det har gått undan.

Bland sina inspirationskällor nämner Olof särskilt Charles Mingus, men även den norske kompositören Erlend Skomsvoll, själv spelar han i två olika trios, som bland annat spelat på jazzfestivalerna i Umeå och Trondheim.

– Musikaliskt blandar jag väl både folkmusik, visor och jazz, det finns ett ganska starkt vemod, tycker jag själv - även om melodierna inte är direkt ledsna.

– Därför är det också så kul att få sätta upp verken här på skolan där eleverna studerar både folk-, jazz och klassisk musik.

Och nu har du kanske sökt in på andra skolor för att fortsätta studera komposition?

– Faktiskt inte, tvärtom har jag tänkt ta ett friår och spela, det är något jag längtar efter. Å andra sidan har jag ingen skolning alls i att arrangera, så det skulle jag förstås vilja lära mig mer om, nu har jag prövat mig fram.

Den som vill höra smakprov på musiken kan lyssna på veckans På Gång på ÖP-tv eller bege sig till Birka på torsdag kväll 18.30 och uppleva hela konserten.