Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olofsson får miljoner i avgångsvederlag

Inlandsinnovations vd Gunnar Olofsson tvingas sluta efter beslut i styrelsen. Anledningen är att styrelsen vill ha en mer affärsmässig vd. Gunnar Olofsson får ett avgångsvederlag på ungefär 4,4 miljoner kronor.

Pressmeddelandet beskriver situationen som att styrelsen och vd har olika uppfattning om bolagets fortsatta strategiska utveckling.

– Vi har varit i en inledningsfas och kommit in en fas där det kärvs en tydligare affärsmannaförankring. Ska Inlandsinnovation leva upp till de förväntningar som regering och riksdag har behövs ett nytt ledarskap, säger Leif Zetterberg, styrelseordförande för Inlandsinnovation.

Styrelsen vill nu rekrytera en vd med stark förankring i finansiell verksamhet.

Det bedöms tillträdande vd Håkan Berg ha med sin bakgrund inom Swedbank, bland annat i koncernledningen.

Enligt Leif Zetterberg rekryterades Gunnar Olofsson från början för att vara vd på lång sikt.

– Man anställer alltid en vd tills vidare. Sedan kommer man ibland i lägen då man ska gå olika vägar. Det är en del av de spelregler och förutsättningar man har i företag.

Styrelsen har inga klagomål på de resultat som bolaget hittills nått.

– Nej, jag tycker vi har kommit ganska väl ut i de prospekt vi gått in i. Det är en fem-sju år att visa om en investering varit lyckad.

Kritik har förts fram bland annat av riksdagsledamoten Marie Nordén (S) om att Inlandsinnovation satsat i för få företag.

Leif Zetterberg är dock nöjd med investeringstakten.

– Vi har hållit en bra takt med de begränsade resurser vi har. Vi har behandlat 300 prospekt och tagit 20 positiva beslut.

Gunnar Olofsson slutade som vd på tisdagen, men står till företagets förfogande under sin uppsägningstid som är sex månader.

– Han ska fullfölja en del styrelseuppdrag han har i bolag.

Gunnar Olofsson slutar med ett avgångsvederlag som innebär full lön under 18 månader, vilket följer reglerna för statliga bolag. Får han nytt arbete under tiden minskas ersättningen med den lön han får i det nya jobbet.

Avgångsvederlaget blir sammanlagt ungefär 4,4 miljoner kronor. Enligt årsredovisningen för 2012 hade vd under fjolåret en helårslön på 2,920 miljoner kronor. Vilken lön Gunnar Olofsson har nu kommer inte att offentliggöras förrän i 2013 årsredovisning.

Håkan Berg blir tillförordnad vd tills ny vd rekryterats.

Läs också: