Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ologiskt slänga Moberg åt vargarna

Moderaten Anton Moberg har lämnat sina uppdrag i socialnämnden och kommunfullmäktige i Krokoms kommun. Det gjorde han alldeles rätt i, med tanke på hur han behandlats.

Så kallade intentionstolkningar, försök att beskriva vad en person egentligen vill ha sagt, är bland det värsta man kan råka ut för. Sådana älskas inte minst av totalitära system där den tolkade utan pardon upplyses om vad hon/han innerst inne representerar – protokollen från Moskvarättegångarna rekommenderas för en fördjupning i ämnet.

I ÖP citeras Anton Moberg: "Julklappar är väl inte så himla viktigt i livet. Det mesta kan man få, om man jobbar. Vi behöver inte servera allt på silverfat."

För den utomstående ger detta inte alls intrycket av att vara nedlåtande sagt mot människor som uppbär försörjningsstöd.

Ämnet som diskuterades – en 500-lapp extra för barn till föräldrar med försörjningsstöd – är en klassiker i svenska socialnämnder. För 30 år sedan hävdade en del att julpengen var ett uttryck för gammaldags översåtlighet och som sådan förkastlig. Andra hävdade, beroende på de egna politiska preferenserna, att barnens julpeng var ett uttryck för kristlig godhet/samhällelig solidaritet. Anton Mobergs kommentar hade i de diskussionerna passerat utan vidare.

Nu görs i stället intentionstolkningen att Anton Moberg hävdat att de som får försörjningsstöd är lata. Som påstående betraktat är det ren lögn – om han sagt så hade detta aldrig skrivits.

I stället tycks det vara så att Vänsterpartiets tolkning av vad Moberg menat blivit till en allmän uppfattning. Hur allmän vet vi inte – i väsendet från de "smattrande applåderna" (ÖP:s ord) drunknar de avvikan-de uppfattningar om vad Anton Moberg menat som rimligen måste ha funnits i kommunfullmäktige.

Applådåskan avsåg Moderaternas gruppledare Lisa Sallin som efter att ha tagit heder och ära av sin partikollega avslutade mötet med utropet "God jul till alla fattiga barn!."

Det citatet borde till skillnad från Mobergs bli en klassiker. Vill man vara riktigt, riktigt julsnäll kan man beskriva det som hämtat ur Grönköpings Veckoblad.

Moderaterna i Krokom har skjutit sig i foten. Med en makalös brist på såväl civilkurage som logik har man slängt en av sina förtroendevalda åt vargarna.

En perfekt spegling av dagens svenska debattklimat när det är som sämst.

"Jag blev så ledsen" förklarade Lisa Sallin efter mötet.

Jo, det har hon anledning att vara. Dock av andra orsaker än vad hon avsåg.

Anton Moberg i talarstolen vid Krokoms kommunfullmäktige.