Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olsmässfirandet kom av sig

Spelmansstämman under Olsmäss på Gammelgården i Sveg blev inte samma publiksuccé som förra året.
Lördagsmorgonens brand, där en ung kvinna befaras ha omkommit, la sordin på stämningen och lördagskvällens skyfall gjorde också sitt till.

– Vi hade ungefär 150 inlösta på lördagskvällen, berättar hembygdsföreningens ordförande Lars-Olof Mattsson som hade hoppats på betydligt fler till dansen och scenprogrammet med bland andra PA Lindgren och Åsa Arvidsson. Men skyfallet på kvällen i kombination med branden på lördagsmorgonen, där en ung kvinna befaras ha omkommit, skapade en tryckt stämning i hela Sveg.

– Många stannade nog hemma, av förklarliga skäl, säger Lars-Olof Mattsson.

Under söndagens Olsmässgudstjänst på Gammelgården tog prästen Marianne Witting upp branden i början av sin predikan. Hon berättade om alla de ungdomar som sökt stöd på församlingshemmet.

– "Vad orättvist", sa en pojke. Ja, livet är inte alltid rättvist. Ibland går det väl för de som gör onda saker medan goda och kärleksfulla människor dör alldeles för unga, sa Marianne Witting.

Hon avslutade predikan med orden:

– Vi måste alla fråga oss och rannsaka oss själva. Lever jag på ett sådant sätt att jag kan göra skillnad för andra människor?

Några av spelmännen deltog även i gudstjänsten. Åke Persson och Kerstin Grejs från Los samt "Tjärnmyrbergar´n" Karl-Ivar Pettersson med frun Maud spelade och sjöng bland annat "Barnatro" och "Han har öppnat pärleporten".

Gudstjänsten avslutades med bön för de som drabbades i branden i Sveg.