Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olsson i tårar efter pallplatsen

Det blev som Hans ­Olsson hoppades på.
– Jag är jäkligt stolt över mig själv att och det är en kick att man kan vara med och slåss i toppen med de här killarna, sa en lycklig Olsson efter ­tredjeplatsen i störtloppet.

Norrmannen Aksel Lund Svindal och schweizaren Didier Cuche var de enda som lyckades bräcka den tidigt startande svensken. 36 respektive 16 hundradelar blev deras tidsmarginaler till den blågule störloppsuppstickaren.

– Ett hyfsat lopp, men det gick uppenbarligen att göra det ännu bättre, analyserades Hans med adress Svindal och Cuche.

Marginalen till italienska fyran Werner Heel var bara två futtiga hundradelar. Kanske man kan säga att han fick igen för de nio futtiga som gjorde att han missade pallen i Kvitfjell förra helgen.

– Vi åker ner för ett skitbrant berg och det handlar till slut om hundradelar. Det är så små marginaler att man helt enkelt inte kan sätta fingret på en speciell tävling och säga att den ska jag bara vinna. Man måste prestera maximalt och dessutom ha en hel del tur.

om är det tämligen uppenbart. Ingen ”normal” människa skulle knappt ploga sig utför de pister som Olsson och störloppskompisarna brottas med under en säsong.

Och Hans berättar om ett skräckblandat förhållande till sin sport.

– Jag har jobbat länge och hårt för att ta mig hit och det har varit många sömnlösa nätter med ångest inför de tuffaste störtloppen.

– Jag tror att det är få åkare som tycker att det är jätteroligt när det går i 120 och skidorna klapprar våldsamt under fötterna.

Han säger att han mentalt sakta men säkert börjar övervinna sin egen rädsla.

–  Det är den hårda vägen som gäller, att inte ge sig helt enkelt. Men visst finns det fortfarande störtlopp, exempelvis Kitzbühel, som jag har stor respekt för. Men det ska bli ändring på det.

– Upplevelsen när man bryter mållinjen efter ett bra åk och allt bara rusar inombords är otrolig. Jag kan inte tänka mig att det finns några droger som slår den känslan, säger han och bränner av ett leende.

Med säsongen snart bakom sig, några FIS-tävlingar och SM återstår, så har han redan börjat planera för OS-säsongen 2010.

– Jag ska bli ännu tuffare till nästa säsong på alla plan. Helt enkelt vara redo för de värsta störtloppen för jag vill verkligen vara med längst upp framöver, försäkrar han.

ska krympas med fyra, fem kilo muskler.

– Det blir för tungt när banorna är långa. Med viktminskningen blir de också lättare att ta svängarna.

Träningsmässigt hoppas han på att fortsätta att träna utanför det svenska landslag.

 – Vi har inte resurserna som krävs i det svenska landslaget och det har varit en bra lösning tidigare. Förhoppningsvis öppnas det lite dörrar nu när jag har kört så bra. Att få träna med Svindal eller kanadensarna skulle vara perfekt.