Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olsson och Kling höll för trycket

Alpina SM i Åre startade helt enligt förhandstipsen. Hans Olsson och Kajsa Kling tog hem störtloppet. Dessutom helt överlägset.
– Tråkigt bara att det inte var så mycket folk och tittade, sa Åretjejen Kling.

Solen strålade från en blå himmel och gav arrangerande Stockholms Skidförbund (som hade 30 personer i arbete) den perfekta öppningsdagen.

Publiken var dock som sagt inte där. Alpina SM har heller inte aldrig riktigt varit någon publikmagnet.

De få åskådare som hade vikt ett par timmar i VM-arenan i Åre, fick dock se två svenska profiler hålla för favorittrycket.

Moras Hans Olsson använde alla sina drygt 103 kilon och all sin skicklighet för att ta hem sitt tionde SM-guld och sitt femte i störtlopp. 25-åringen var 1.33 före VC-kompisen Niklas Rainer, Borlänge.

var inte oväntat Fredrik Kingstad, ÖFS, femma totalt, fyra i SM. 26-åringen var för övrigt tävlingarnas tredje äldste åkare. Näst äldst var Funäsdalens Nike Bent, 28 år.

– Jag är nöjd. Åres störtlopp är roligt och fortfarande ett riktigt störtlopp. Många andra världscuparrangörer har utvecklats mot att bli så svängigt, sa Hans Olsson, som fick en grattiskram av sambon Maria Pietilä Holmner – åtta i sin årsdebut i damklassen.

som faktiskt vann JVM i störtlopp 2004 – är nöjd med sin utveckling i år.

– Jag har tagit ett steg framåt. Nu är ett av mina mål att skala av mig lite vikt, kanske fyra kilo.

– Ja, ju tyngre du är desto bättre är det. Men det gäller att använda vikten på rätt sätt. Det är en balansgång.

Olssons motsvarighet i damklassen var Kajsa Kling. Åretjejen vann, hela 1.78 före Sävsjös Emelie Wikström.

– Jag har åkt här sedan jag var liten, men stövelbranten är fortfarande svår. Jag har kämpat med den de senaste tre åren, sa 20-åringen, när hon pustade ut i målfållan.

Det var Klings andra SM-guld totalt. Även om hon strålade med solen var hon saklig när hon betygsatte sig själv.

– Jag är inte helt nöjd. Och ärligt talat var inte konkurrensen så tuff. Det finns knappt några som satsar på störtlopp. Det är bara jag och Nike (Bent). Finns inget intresse.

Kajsa vill se att klubbledare börjar introducera sina unga åkare i fart innan de når skidgymnasienivå.

– Jag tror man måste börja mycket tidigare. Nu är många rädda när de ska tävla.