Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olsson: ”ÖFK kan bli föregångare”

Kultur spelar roll för prestation och resultat både på kort och lång sikt. Världsmästaren Johan Olsson berättar här bland annat om påverkan av peppande musik och vikten av att vidga sina vyer.

Fotbollslaget Östersunds FK har gjort stora framsteg i superettan den gångna säsongen. Parallellt med den rent idrottsliga satsningen har man sedan våren 2013 även engagerat spelarna i en på många vis nyskapande och omvälvande kultursatsning med teater och konst bland annat.

Skidesset Johan Olsson från Östersund, har tillsammans med sin fru Anna skrivit boken ”Våga välja eget spår” som till stora delar handlar om mental träning.

Tror du att man kan göra en koppling mellan ÖFK:s resultat och lagets kultursatsning?

– Det är en svår fråga. Jag tror inte att framgång är så lätt att förklara. Vad man gör för att nå framgång är mångfacetterat, men det som ÖFK har gjort är intressant. De kan bli föregångare med det här projektet. Det söks alltid efter framgångsfaktorer, säger Johan.

Han menar även att det finns värden i att vidga vyerna, genom exempelvis nya intryck som kulturen kan ge.

– Att se vad livet innehåller genom att ta in helt nya saker gör en bredare i sitt register. Man breddar sig som person och breddar sina perspektiv, vilket gör att man får en annan syn på idrotten. Som när jag själv blev pappa till exempel. Då började jag få bättre resultat, säger Johan och fortsätter:

– Själv använder jag mig av musik för att styra mina känslor innan lopp. Det är kanske det mest påtagliga för min egen del. Men musik som jag lyssnar på och använder under träning skiljer sig extremt mycket från den jag lyssnar på hemma. Jag återanvänder gärna musik från träning i tävlingssammanhang, eftersom kroppen minns. Det kan vara Avicii för att få en bra rytm i träningen, men hemma lyssnar jag å andra sidan på exempelvis Bon Iver.

Jag kan få en energikick under löprundan genom att lyssna på temat från filmen ”Rocky” – kan det finnas en mätbar effekt sådant?

– Jag har inte gjort några tester. Men det lär ha gjorts, och man ska kunna öka prestationen någon procent på det sättet, säger Johan.

Det verkar finnas en slags klyfta mellan kultur och idrott – att man som individ ofta måste välja att vara antingen ”friluftsmupp” eller kultursnobb – är det något som du upplevt?

– Visst är det så. Det är inte så många konstnärer som håller på med idrott, även om man kan göra båda delarna. Man jag tror att de två kan få ut mycket av varandra, och jag tror tiden är mogen. Se bara på fotbollsspelaren Kevin Walker som vann ”Idol”, säger Johan och fortsätter:

– Jag spelade i ett popband i Östersund, och ställdes själv inför valet mellan idrotten och kulturen. Jag valde att flytta från Östersund och gå på skidgymnasiet i Sollefteå. Musiken är konstant närvarande i mitt liv. I övrigt är min syster formgivare och har gått på Konstfack, så jag har kommit i kontakt med mycket formgivning genom henne.

Borde kulturen å sin sida bjuda in idrotten mer?

– Jag tycker kulturen är duktig på att bjuda in idrotten, och att idrotten borde ta in mer kultur. Det är härligt när man vågar bryta mönster. Det som ÖFK har gjort ska man vara stolta över – de har gjort något på ett helt eget sätt.