Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olyckan fick politikerna att tända gatlyset igen

I natt lyste det på stans gator igen. Dödsolyckan på Rådhusgatan fick den ansvarige politikern Göte Murén att riva upp beslutet om släckt gatubelysning.

– Det är en tragisk händelse och jag känner djupt med de inblandade. Vi vet inget om orsaken än men nu tänder vi gatubelysningen nattetid för att folk ska känna sig trygga, säger han.

Göte Murén tog beslutet på egen hand efter att ha samrått med kommunens förvaltningschef.

Natten mot i går skadades en man svårt när han blev påkörd av en bilist på Rådhusgatan. Mannen avled senare av skadorna. Orsaken är inte klarlagd, men gatulyset var släckt på olycksplatsen.

kom beskedet. Kommunen tänder belysningen nattetid igen med omedelbar verkan. Man vill inte riskera att det händer fler olyckor på mörklagda gator.

Politikerna i miljö- och samhällsnämnden var eniga när beslutet om nedsläckning togs tidigare i vår. Syftet var att spara pengar och värna om miljön. Att släcka lyset tre veckor tidigare än normalt lät rimligt, tyckte politikerna. Men alla var inte medvetna om hur kolsvart det skulle bli, säger Mats El Kott, (FP), ledamot i miljö- och samhällsnämnden.

– Vi fick nog uppfattningen att det skulle vara rätt så ljust vid den här tiden.

Göte Murén var inte heller var riktigt beredd på hur kompakt mörkret skulle bli, erkänner han.

moderat leda- mot i nämnden, säger att beslutet att släcka togs i enighet efter samråd med polisen.

– Polisen varnade för att olycksrisken skulle öka om vi släckte, men det var ett helt naturligt svar från dem. De pekade särskilt ut Fäbodleden i Torvalla. Därför undantog vi den gatan i beslutet.

blev reaktionerna starka. Kommunen fick mängder av telefonsamtal. Tidningarnas läsarforum fylldes av irriterade inlägg.

Det fick Göte Murén att på eget bevåg besluta om en kompromiss som gick ut på att inte släcka på helg- erna.

Olyckan på Rådhusgatan blev vändpunkten.

Utan att invänta polisens utredning tog Göte Murén beslutet att tända gatlyset igen.

– Jag är fruktansvärt ledsen över det här. Det är lätt att säga att man ångrar ett beslut, men vi var elva politiker som var helt överens.

med resten av sparpaketet återstår att se. Enligt planerna ska hela stan utom centrum fortsätta vara nedsläckt på nätterna i höst.

– Vi ska utvärdera det här nu och se hur vi går vidare. Det är allt jag har att säga, säger Göte Murén.