Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Olyckligt att man ska behöva vara misstänkt så länge"

De fem männen greps i maj 2012 misstänkta för grovt jaktbrott och satt också häktade i flera veckor innan de släpptes. Sedan har utredningen dragit ut på tiden.
Det beror på hur polisen prioriterat sina resurser, enligt Åse Schoultz, miljöåklagare.

– Vad ska jag göra? Jag kan inte styra över en annan myndighet. Men naturligtvis är det olyckligt att människor ska behöva vara misstänkta så lång tid utan besked, säger hon när TH pratar med henne.

Efter två år så är nu utredningen mot den fem misstänkta männen i det så kallade Lillhärdalsfallet klar. Åse Schoultz väntar nu bara på att få den sista versionen av förundersökningen från polisen i Falun. Därefter ska hon ta ställning till om hon ska väcka åtal eller inte.

– Så fort jag får den kan jag stänga av min telefon och sätta mig med den, säger hon.

En av de misstänkta upplever att den långa förundersökningen är ett straff för hans kritik mot den svenska rovdjurspolitiken. Din kommentar?

– Jag är skyldig att objektivt utreda både det som talar för och det som talar mot och sedan se om det går att styrka brott. Det handlar inte om någon personlig vendetta från min sida. Jag gör bara mitt jobb, säger Åse Schoultz.

En av de misstänkta männen är också kritisk mot att han inte fick tillgång till den medicin han brukade använda på häktet Falun. I stället fick han andra värktabletter som inte gav samma effekt.

Lars Håkan Nilsson, medicinsk rådgivare på Kriminalvårdens högkvarter, uttalar sig inte om enskilda fall. Men enligt honom så får alla häktade som har medicinskt behov behandling.

– Och kan man styrka, genom recept eller patientjournal, att man har behov av en viss medicin så ska man kunna få den. Men det kan vara så att läkaren som vi anlitar gör en annan bedömning än vad som gjorts tidigare, säger han.