Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

73 viltolyckor hittills under veckan – vi listar tre saker du ska tänka på som förare

Det är högsäsong för viltolyckor skriver polisen och rapporterar att det skett 73 viltolyckor i länet under veckan. Vi listar fem saker du som förare ska tänka på om du råkar ut för en viltolycka.

Annons

En knapp fjärdedel av viltolyckorna har varit älg, hälften rådjur och en dryg fjärdedel renar.

Av de fyra nordligaste länen ligger Jämtland fortfarande i topp vad gäller antalet viltolyckor. Klockan 8.17 på fredag morgon rapporterade polisen att det skett 73 viltolyckor hittills under vecka 47. Enligt polisen finns det fem fakta som du som förare ska tänka på om du råkar ut för en viltolycka.

1. Ta viltvarningar på allvar

Var särskilt vaksam om du är ute och kör under gryning eller skymning och ta varningsmärken för vilt på allvar.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Vi vill ha salt på vägarna!

2. Gör en polisanmälan

Kör du på älg, hjort, ren, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn eller mufflonfår är du skyldig att polisanmäla händelsen. Det gäller även om djuret inte är synbart skadat. Glöm inte att märka ut platsen där olyckan skett.

Vid polisanmälan av en viltolycka ska du uppge person- och fordonsuppgifter, var olycksplatsen är, vilken typ av djur som är inblandat, om djuret finns kvar på platsen eller i vilket riktning det försvunnit.

3. Markera platsen

Det finns enligt polisen en speciell markeringsremsa som kan användas för att markera ut platsen där djuret ligger eller där det försvann. Markeringsremsan finns i en del nya bilar och delas ut på bilprovningsstationer.

Om djuret försvinner från platsen skickar polisen ut en eftersöksjägare för att minska djurets lidande. Polisen kommer ut till alla viltolyckor där en personskada inträffat.

LÄS OCKSÅ: Personbil i kollision med tre renar på väg 84

Mer läsning

Annons