Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om att inte vilja bli mamma

Att som kvinna välja bort att skaffa barn kan ses som väldigt provocerande. I antologin "Ingens mamma" berättar tolv kvinnor om varför de valt att leva utanför normen.

Annons

En av de tolv är Sofie Åberg som för fyra år sedan, 28 år gammal, valde att sterilisera sig.

– Jag funderade på att sterilisera mig redan i sent tonår. Jag var 22 år första gången jag ville göra det, men fick nej, berättar Sofie Åberg som bor i Undersåker.

Enligt lag måste man vara 25 år för att få sterilisera sig, men Sofie valde ändå att vänta några år till.

– Jag försökte verkligen att tänka mig in i hur det skulle vara att bli mamma, men det gick inte. Jag har accepterat att jag funkar så här och det var inget lättvindigt beslut.

Att Sofie Åberg blev en av tolv att delta i "Ingens mamma" berodde på att bokens redaktör Josefine Adolfsson hittade hennes blogg där hon hade skrivit utförligt om ingreppet.

– Jag kände att jag ville bidra till att berätta min historia. Inför ingreppet letade jag själv efter kvinnor i min situation, men hittade ingen. Jag har fått en del kommentarer på bloggen där kvinnor säger att det var precis det här de ville veta.

Varför Sofie Åberg inte vill ha barn förklarar hon med att hon inte har engagemanget som krävs.

– Många tolkar det som att jag hatar barn, men så är det verkligen inte. Jag brukar säga att jag har 150 barn genom mitt jobb som bibliotekarie och det räcker, menar Sofie Åberg.

– Jag vill inte skaffa barn i slentrian och bidra med en till individ till en redan överbelastad värld. Men jag kritiserar inte de som vill skaffa barn, det är bara inte något för mig.

Reaktionerna på Sofies val har varit blandade. Efter att boken gavs ut har flera medier skrivit om den och många har kommenterat frågan.

– Vänner och bekanta, både med och utan barn, tycker att det jag har skrivit är bra. Sedan har det kommit kommentarer till artiklar där folk har blivit provocerade och har undrat varför den här boken ens ges ut.

– Syftet med boken är att peka på att det inte är okej att ifrågasätta valet att inte skaffa barn och varför man väljer att hamna utanför en norm.

Sofie Åberg tycker att det är fascinerande att människor anser sig ha rätt att kommentera hennes och andra kvinnors val.

– Många tror att jag kommer att ångra mig. Men steriliseringen är permanent och jag har inte ångrat mig en sekund.

– Jag hoppas att människor tänker till litegrann. Det måste vara fruktansvärt jobbigt för en kvinna som vill ha barn att få frågan "när ska du skaffa barn?" och så kan hon inte bli gravid.