Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om att kasta sig ut i det okända

* Utmaningen

* Ambjörn Sandler

* Jengel Förlag

Annons

Ambjörn Sandler sitter sedan drygt 20 år tillbaks i rullstol, efter att ha varit nära döden i en bilolycka på Frösön 1991. En av hans vänner dog i kraschen men han själv överlevde, dock så allvarligt skadad att han fick amputera båda benen. Den tragiska händelsen förde honom så småningom in på författarvägen. Om några veckor finns hans tredje bok "Utmaningen" ute i handel. De två tidigare är "Fånga din dag" (2008) och "Före rullstolen" (2012).

"Utmaningen" handlar om ut- och invandring. Ambjörn berättar historien om jämten Halvar Persson och hans familj, och om hur de kring sekelskiftet lämnade sitt strävsamma liv i Sverige och sökte sig till främmande marker i Amerika. Ambjörn beskriver själv boken som "sitt försök att ge en exemplifierande bild av människor som tar för sig en livsutmaning, vad som driver dem samt vad de kan mötas av".

– Det handlar om att bryta upp och hitta på något nytt, något som jag själv tvingades göra efter olyckan. Boken är ju en arena för mina egna tankar, även om personerna och livsödena är konstruerade. Dessutom vill jag skapa förståelse för de flyktingar och invandrare som kommer till Sverige i dag, jag tycker att det finns en väldigt tråkig inställning till dem, säger Ambjörn Sandler.

Vilken läsargrupp vänder du dig till?

– I första hand till folk som har kontakt med utvandrare, men den bör även kunna vara användbar inom folkrörelsestudier.

Ambjörn avslöjar även att han har en uppföljare på gång, vilket torde göra honom till en av länets mest produktiva författare just nu:

– Jag sitter med del två i den här historien just nu, där vi får följa människornas fortsatta öden. Några dör och några tillkommer. Om det går bra så är den färdig om något år, hälsar Ambjörn.

Artikeln kommer från 100 % Östersund