Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om en månad flyttar polisen till Fyrvalla

Den 1 maj töms polishuset och polisen blir därmed först in i den nya ”blåljusmyndigheten” på Fyrvalla. I går visades lokaler upp för pressen och en delegation från Stockholm.

Efter snart 40 år lämnar polisen sitt hus i centrala staden för nya lokaler på Fyrvalla, och det nu byggs för fullt för att de nya lokalerna ska hinna bli klara.

– Vi har en vecka på oss att flytta i maj och då ska allt vara klart här, säger länspolismästare Stephen Jerand, som nu börjar får förfrågningar från hela landet om studiebesök.

I går fanns en delegation från Länsstyrelsen i Stockholms län och från Stockholms kommun i Östersund för lära mer om hur olika myndigheter med samhällsviktiga funktioner kan samverka.

– Vi har en liknande process på gång i Stockholm och därför vill ta del av erfarenheterna från Östersund, sade försvarsdirektör Hans Spets från länsstyrelsen i Stockholm.

– Det handlar om att försöka knyta i hop 26 kommuner och länsstyrelsen för att bättre klara en krishantering.

Men i Östersund går man steget längre , för här handlar det om att samla det mesta av samhällsviktiga funktioner till en gemensam plats på Fyrvalla.

Även om polisens nya lokaler i dag mest liknar en stor byggarbetsplats, så har länspolismästaren klart för sig vart polisens olika enheter ska sitta när han lotsar runt i lokalerna. I bottenvåningen visar han raskt upp 16 arrestplatser, som levererats i block för 250 000 kronor styck. Fram till det att fängelset i Verksmon blir klart kommer Kriminalvården att hyra in sig på häktesplatser här.

– Här är ett särskilt rum för tvätt av polishundar, förklarar Stephen Jerand innan han visar upp det som tidigare var militärens vagnshall med sex meter i takhöjd.

Nu är hallen ombyggd till kontorslokaler i två plan, och på taket har byggnaden få tre ljusinsläpp i form av lyktformiga överbyggnader. Under det största ljusinsläppet får polisen en samlingslokal i form av en vinterträdgård, där det finns plats för att äta och fika.

Omkring 215–220 av polisens anställda kommer att flytta in i lokalerna och här kommer det att finnas ett gemensamt stabstorg och ledningsrum, som ska bli naturliga mötesplatser när övriga myndigheter flyttar som grannar.

I september kommer SOS och åklagarna till Fyrvalla, och efter nyår flyttar Räddningstjänsten och ambulansen in. Dessutom kommer t ullen tillbaka och placerar tre anställda i Östersund. Om ytterligare två år väntas den sista pusselbiten komma på plats i form av en 3 300 kvadratmeter stor hälsocentral, och ersättning för den nuvarande på Z-gränd.

Vad hela projektet kostar är det däremot svårare att få svar på, men det lär handla om minst 300 miljoner kronor innan allt står klart enligt vad ÖP erfar.

– Samlokaliseringen med andra myndigheter kommer att ge den bästa insatsen. Vi kan här utbilda och öva oss tillsammans, och när det sedan kommer en störning så kan vi direkt växla tempo.

– Den tid man tappar före en insats är värd hur mycket som helst, för den går aldrig att återhämta senare, säger Stephen Jerand, som nu börjar se målgången på det projekt som startade redan 2004.