Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om fega och modiga politiker i Bergs kommun

I går kunde du läsa i ÖP att Bergspartiet, med stöd av Miljöpartiet, Moderaterna och Vänstern i en debattartikel lovar att skjuta till mer pengar till läromedelsinköpen i Berg. Skolpolitikern och verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen (C) fick också hård kritik. Många läsare på OP.se kommenterade.

en besparing igen av fega politiker!

Hur ska Bergs kommuns budget kunna rätas upp om man hela tiden tar tillbaka beslutade besparingar.

Vi som jobbar i kommunen vill ha ut våra löner. Utan neddragningar hotas löneutbetalningarna!

en politiker som är modig och vågar ta obekväma beslut. Det är aldrig roligt att behöva spara. Det är bara att konstatera att någonstans måste man dra in. Det är väl så att det inte bara är skolan som sparar, eller?

ha en eloge som törs fortsätta på det nödvändiga arbetet med skolstrukturen, för något måste ju göras, eller ska ni sitta med huvudet i sanden, för att sedan genomföra en oundviklig skattehöjning istället. En skattehöjning som definitivt sätter stopp för mer inflyttning.

på den här debatten. Vad det här borde handla om är Torsten Medalens påstående att beslutet att kapa läromedelsbudgeten till en tredjedel beror på uppvärmning av Skålans eller Åsarnas skollokaler. Och att han svartmålar kommunen i riksmedia för nöjes skull. Rimligt?

Centern har fått igenom sina strukturförslag, exklusive avveckling av f-6 i en av ovan nämnda skolor.

Undertecknarna av debattartikeln lovar, såvitt jag kan se, inget annat än att skolorna ska få mer pengar till läromedel så snart som möjligt. Var det en krona och femtio öre om dagen eleverna skulle få, enligt verksamhetsnämndens beslut? I så fall verkar löftet att åtgärda detta så snart som möjligt vara mer än rimligt.

Sorgligt att vissa bara ser det här som en fråga om att ”våga fatta beslut”. Politikernas uppdrag är att fatta *kloka* beslut. Läs debattartikeln så ser ni för övrigt att det har fattats många strukturbeslut de senaste åren.

till Modige Torsten. Mod? Jag kallar det ynkligt och pinsamt. Han slåss för sin prestige utan minsta hänsyn till vad det kostar kommunen i störd verksamhet och förlorad goodwill. I onsdags lyssnade jag på P4. Där framträdde Torsten Medalen som ju själv är ansvarig för beslutet om läromedel och berättade hur eländigt det är i Bergs kommun och att allt beror på att han inte fått lägga ner byskolorna. Övriga politiker beskrev han som inkompetenta. ”Jag har försökt förklara för dem, men när de inte gör som jag föreslår så blir det så här”. Fullständigt omdömeslöst av en person som ska ta ansvar för verksamheten.

anslagen till läromedel måste väl alla inse att det beslutet är ohållbart och att man måste återställa det till en rimlig nivå. Lärare och elever måste få arbetsro och kunna planera sin verksamhet. Mediacirkusen har redan ställt till med tillräcklig skada.

Om samtliga ägnar sig åt att försöka lösa frågan i stället för att se vilka politiska poäng man kan plocka bör det kunna ske omgående . I en verksamhet som omsätter över 400 mkr finns naturligtvis kostnader som måste vara lägre prioriterade än den dagliga verksamheten i skolan. Lägg prestigen åt sidan och lös detta nu!