Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om fördomarna mot ensamma mammor

Än idag frodas fördomarna mot ensamstående mammor med oäkta barn, där pappan stuckit eller förhållandet helt enkelt tagit slut.

Det är ett huvudtema för Anneli Jordahls tredje roman som utkommer i dag, – "Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona".

Och staden är Östersund, dit Annelis mamma flyttade i slutet av 50-talet från Mellansverige för att få jobb.

Här träffade hon en trevlig musiker från Frostviken och 1960 föddes Anneli. Men relationen höll inte och sin pappa träffade Anneli en enda gång - som vuxen kvinna 26 år senare.

– Min mamma var ung och ville nog mest dansa och ha kul. När hon så fick barn fanns fördomarna och skammen där mot den ensamma mamman.

– Detta drabbar ensamstående kvinnor i hela västvärlden och jag ser det som en sorts hederskultur, patriarkala strukturer där fäderna vill kontrollera döttrarnas sexualitet.

Är det svårt att skriva en historia som ligger så nära din egen och vad säger din mamma om saken?

– Hon är gammal idag och minns inte så mycket, men hon har läst texten och ville inte ändra något.

Är boken en sorts upprättelse av henne?

– Ja, både av henne och tusentals andra ensamstående mammor. Det här kanske var en ännu besvärligare situation på 40- och 50-talen, men fortfarande finns mycket tabu kring barn utanför äktenskapet.

– Min pappa är död, så honom har jag inte kunnat fråga. Men jag har samtidigt fått en annan förståelse för hans situation under arbetet med boken.

Har de här reaktionerna främst religiösa, politiska eller moraliska orsaker?

– Det är nog en blandning, och jag tror det var svårast i Småland där religionen har en särskild ställning.

Och du har varit i Östersund för att forska en del?

– Jag har varit på Jamtli, exempelvis är deras skrift "Dansminnen" helt fantastisk. Den blev min bibel när jag sökte atmosfären kring den här tiden.

• Romanen blir den fjärde bok som ÖP:s digitala bokcirkel läser, vi kommer att live-chatta om den på ÖP:s hemsida onsdagarna 16/4, 7/5 och 21/5.

Därefter kommer Anneli Jordahl till Östersund för att diskutera sin bok med oss vid ett offentligt möte på Östersunds bibliotek måndag 2 juni 18.30.