Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om fortkörningar, maktfullkomlighet och trovärdighet

Annons

en bil med stora ÖP-dekaler på sidorna dundra fram genom länet så ber jag på tidningens vägnar om ursäkt. Så får det inte gå till.

Om bilen drog en släpvagn och det fanns vittnen som sa att hastigheten låg uppåt 120 km i timmen. Och alltsammans fanns dokumenterat på film. Ja då hade jag fått svårare att förklara vårt agerande. Problemet med trovärdigheten när vi skriver om trafikbrott och olyckor hade varit uppenbart.

Förutsatt att händelsen – fortkörningen – verkligen ägt rum.

Fortkörning är ett brott som ska hanteras av polis och domstolar. Målet för den juridiska prövningen är att vara så precis som möjligt. Utifrån bevis, vittnen och lagbok komma fram till vad som hänt och om det är straffbart. Väldigt tydligt svara ja eller nej.

kommer fram till ett nej. Då betyder det minst tre olika saker. Antingen har den misstänkta fortkörningen aldrig ägt rum eller så kördes bilen för fort men det går inte att bevisa. Det tredje alternativet är att händelsen betraktas som så betydelselös att den enligt juridiken inte ska utredas vidare.

Alltså: juridiskt existerar inte fortkörningen. Filmen däremot är i högsta grad verklighet och ger den allmänna bilden är att ÖP-medarbetare kör för fort.

Hur gör jag då som chefredaktör?

Jag hade nog fått lägga ner ett ordentligt jobb på att försöka förklara för er läsare vad som hänt. Gå vidare utöver juridiken. För att få dig och andra läsare att återigen känna tilltro till ÖP som tidningsredaktion.

det hela rättsligt ledde fram till ett nej enligt alternativ tre. Känslan av obesvarade frågor är förödande för trovärdigheten.

Om jag gjorde det motsatta. Lämnade frågorna kring fortkörarfilmen obesvarade.

Ja, då är risken stor att ÖP betraktas som maktfullkomligt och tillknäppt. Kanske är det fel att prata om makt. I formell mening utövar ju inte media makt men tillhör ändå det offentliga i samhället. Därför försöker vi vara så öppna det går med hur vi arbetar.

, domare i Pirate Bay rättegången, inte berättade om sitt medlemsskap i Upphovsrättsföreningen före tingsrättsförhandlingen är ett aktuellt exempel på maktfullkomlighet.

Hur den juridiska prövningen av domarjävet slutar återstår att se. Det är ingen betydelselös fråga, utan en världsnyhet där svenskt rättsväsende står i fokus.

Historien i Härjedalen blev ingen världsnyhet men filmen kan du fortfarande se på op.se. På bilderna syns inte en ÖP-bil och jag är glad att jag inte är polischef.

Mer läsning

Annons