Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om lögnhalsar

Vår 2-åring springer skrattandes och tjoandes ut i köket, efter sig har hon en kompis som åker på leksaksbilen. De är mitt i en skojig lek.

Plötsligt kommer kompisen utspringandes därifrån, otröstlig med tårarna rinnandes längs kinderna. Hennes hulkningar är så intensiva att hon inte kan prata.

Så vi frågar vår dotter vad som hände. Hon tittar på oss med sitt mest oskyldiga min och säger klart och tydligt:

– Ingenting.

Hm. Något måste så klart ha hänt. Råkade hon sparka in i något när hon körde omkring på bilen? Slog i någonstans? Ramlade av bilen? Vi möts av huvudskakningar och samma svar:

– Ingenting hände, svarar vår dotter.

Lite för snabbt, känns det som.

– Gjorde du illa henne?

– Nä. Ingenting hände.

Hon är orubblig. Och vi låter det vara. Kompisen blir snart glad igen och de leker vidare. Bara för att frågar jag igen lite senare, när kompisen åkt hem och det är dags att lägga sig. Vad hände egentligen när hon blev så ledsen i köket? Samma svar kommer blixtsnabbt: ”Ingenting”.

Det var säkert så. Vår dotter såg kanske inte vad som hände och försökte avdramatisera det, på samma sätt som vi ofta avdramatiserar det om en av två lekande ungar börjar gråta under lek utan att något värre har hänt: ”Det var väl ingenting”.

Men det kan ju så klart vara så att hon ljög. Jag är ingen expert på området och har ingen aning om hur gamla barn är när de börjar ljuga, men förr eller senare gör de det. För lögnare – det är vi allihopa.

Enligt en undersökning som lätt går att hitta på nätet ljuger vi i genomsnitt fyra gånger per dag. De flesta lögner är så klart oskyldiga små ”vita lögner”, som ”jag är där om två minuter” när man vet att det tar minst tio. En annan undersökning säger att de riktigt stora lögnerna serverar vi de som står oss närmast.

Forskning har även visat att det kräver mer hjärnaktivit- et för att ljuga än att tala sanning. När man googlar barn och lögner stöter man ofta på expertuttalande som säger att det är positivt om barnet ljuger, det visar på att det använder sin fantasi och verkligen tänker till.

Att ljuga kan ses som en naturlig försvarsmekanism. Det är ibland lättare att förneka eller blåneka i stället för att stå för sanningen.

Sedan finns det så klart gränser för hur mycket man kan ljuga. Vem minns inte Bill Clintons klassiska citat: ”I did not have sexual relations with that woman”. Det var 13 år sedan han kom med den lögnen, den får han leva resten av sitt liv.

En av de mest intressanta lögner som just nu cirkulerar kring världen är så klart den om Justin Bieber och hans påstådda bebis. Kort sagt går historien så här: En 20-årig tjej påstår att hon träffat Justin Bieber efter en konsert i fjol och att hon nio månader senare födde hans son. Nu vill hon ha underhållsstöd. Han i sin tur hävdar att han aldrig träffat kvinnan i fråga.

För de som inte vet är Justin Bieber ett 17-årigt popkulturellt fenomen vars namn ger flest träffar på hela internet – 346 000 000 i skrivande stund. I veckan slog han rek- ord som den ende artisten som fått mer än två miljarder visningar på Youtube. Han är dessutom tillsammans med Disneystjärnan Selena Gomez, och var det även vid den påstådda affären med 20-åringen.

Den här historien är så fascinerande därför att det är så uppenbar: En av dem ljuger så det skriker om det. Dessutom är det så förbluffande enkelt att ta reda på vem, att man inte fattar att lögnaren ens orkar. Resultatet av DNA-provet som nu ska tas kommer basunera ut över hela världen vem som ljög, Justin Bieber eller 20-åringen.

Justin Bieber är så klart den som har mest att förlora på historien, är han pappan kommer han få betala hutlösa summor i underhåll för barnet i många år framöver. Plus att han troligtvis kommer bli dumpad av tjejen. Därför är det mest troligt att han är den som ljuger, enligt mig. Otaliga är ju de stjärnor som gjort liknande saker tidig-are, se bara Mick Jagger, vars fru lämnade honom efter att ett DNA-prov visat att han var pappa till ett barn efter en snabbis någonstans.

Å andra sidan har den 20-åriga kvinnan fått lite tid i rampljuset och ändå haft en liten, liten chans att bli stormrik genom att kräva popstjärnan på pengar.

Så vem ljuger. Uppenbart en av de två. Vem det är kvittar för min del. Men jag väntar med spänning på att få höra resultatet av det där DNA-provet.

Som någon sa: Allt behöver inte vara sant, bara det är intressant.