Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om luftslott, glaskuber och andra kulturhus

I helgen ägnade Dagens Nyheter fyra sidor åt två exempel på svenska städers misslyckade och svindyra mastodontprojekt.

Det ena var ombyggnaden av Stortorget i Östersund.

Till en kostnad av 40 miljoner kronor har Östersunds kommun som bekant skapat sin smutsgula och mest centrala yta helt utan gatubelysning.

Under vinterhalvåret, från oktober till mars, rör sig därför knappast några människor tvärs över torget från 17-tiden och framåt. De flesta tar hellre omvägen via övre eller nedre delen för att slippa halka fram över den stora mörka och helt öde ytan.

Så mycket för ansträngningarna att göra torget levande.

En del ljus skulle kunna sippra ner från den enorma glaskub som kilats fast på Storsjöteaterns tak. Men också detta miljonbygge är nedsläckt kvällstid eftersom det är en kontorsarbetsplats och de anställda på Länets rimligen går hem vid 17-tiden.

Också detta är en jätteinvestering stick i stäv mot den uttalade ambitionen att göra torget levande. De officiella orden om "mer liv och ljus" på torget, motsvaras av en praktisk handling där vi släcker lampan.

Att Länets ville bygga stort och centralt är förstås inget fel i sig, det märkliga är att kommunen sade "ja, tack" utan att tänka på följderna för stadsrummet av var det fina kontoret skulle hamna.

Samtidigt har det intressanta inträffat att den byggnad som glaskuben vilar på, Storsjöteatern, sedan något år har fått nytt liv.

Teaterhuset används alltmer flitigt för Spektakeldagar, Jazzfester, Bluesfestivalen och en lång rad lyckade småspelningar i foajén eller nere på Studioscenen.

Givetvis spelar det stor roll att entrén slutligen slagits upp mot torget så att vi kan kliva in direkt därifrån, ett utmärkt initiativ.

Detta inträffar medan det pågår en debatt om ett nytt kulturhus i Östersund. Var kan ett sådant ligga? Måste det kosta en kvarts miljard precis som sportarenan? Kan allt rymmas där?

Allt fler östersundare har redan hunnit tänka en tanke, som även viskats till de ansvariga politikerna, och som uppstår så snart man bara flyttar blicken snäppet upp från Storsjöteatern och till den släckta glaskuben.

Där skulle kunna vara en perfekt plats för åtminstone en del av satsningen på ett kulturhus - eller hur?

Som en lysande ädelsten, sjudande av liv kvällstid med föreläsningar, konstutställningar, kanske rentav bibliotek (jag har aldrig varit in så jag vet inte om det ryms särskilt många böcker där). Tryggt förankrad i det stora teaterhusets kulturella vagga.

Dessutom säger ryktet att Länets inte trivs i byggnaden. De kanske rentav vill bygga in sig på bibliotekstomten istället? Dags för kommunen att föreslå en bytesaffär?

Medge att det skulle lysa upp centrum, så starkt att kommunen rentav kunde slippa bygga gatlysen nere på det stora svarta torgets mitt...