Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om MC-västar på krogen

ÖP speglar i fyra olika artiklar ämnet västförbud. Företrädare för kommunen, Diskrimineringsombudsmannen, polisen och två olika föreningar får komma till tals och ge sin syn på saken. Jag skulle dock vilja nyansera bilden med ytterligare fakta.

Bikerkulturen accepterar inte ett västförbud!

Bikerkulturen har aldrig, såsom sägs i artiklarna, accepterat ett västförbud då ett västförbud utgör en otillåten, negativ särbehandling. Ett försök att exkludera bikers från samhället och krympa livsrummet för kulturens medlemmar. Vi har således inte accepterat förbudet och kommer heller aldrig att göra så!

Anledningen till att bikers till synes lättvindigt accepterar avvisningar är istället de pågående rättsprocesserna samt det faktum att bikers inte är de våldsskapande individer som polisen länge försökt utmåla oss som. Bikers ställer inte till en scen eller ett slagsmål för att komma in på krogen. Bikers låter sig avvisas men accepterar för den skull inte den negativa särbehandlingen. Vi är en del av samhället och har enligt grundlagen exakt samma fri- och rättigheter som alla andra medborgare!

Payback Sverige har polisanmält två krogar för brott mot yttrandefriheten!

Anledningen till att bikers inte bråkar vid krogavvisningar får istället sökas i det faktum att bikers, i motsats till vad polisen påstår, faktiskt accepterar de demokratiska spelreglerna i Sverige! Utsätts vi för trakasserier, förföljelse och negativ särbehandling tillgriper vi de verktyg som samhället givit alla sina medborgare. Vi för en juridisk kamp för våra rättigheter i domstolarna. Och, vi är beredda att föra kampen till högsta instans i Sverige och vidare till Europadomstolen.

I fallet med mc-västar har Payback Sverige i samarbete med en mc-klubb polisanmält två enskilda krogar för att få till en prövning över hela linjen rörande legaliteten i alla former av västförbud. Anmälan avser i detta fall inte diskrimineringslagen utan riktar sig istället direkt på brott mot yttrandefriheten. För sex olika domstolsutslag har i fallen rörande de kommunala västförbuden entydigt fastslagit att mc-västar är skyddade enligt yttrandefriheten och att yttrandefriheten endast får begränsas genom stöd av eller bemyndigande i lag vilket inte är fallet med ett västförbud. Och, vinner vi denna kamp så blir också per automatik alla förbud, såväl kommunala som på privata krogar, i ett slag olagliga. Och, vi kommer att vinna för vi kämpar med lagen och rätten på vår sida!

Peter Schjerva för Payback Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel