Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om Olle Petter från Rösta och Wankelmotorn

Annons

Den tyska så kallade Wankelmotorn kan i själva verket ha varit en uppfinning av bondpojken Olle Petter Karlsson från Rösta i Ås.

Det berättar Torsten Jonsson i årets utgåva av Åskrönikan – ”Ett år i Ås 2008”, som just utkommit.

Här får vi den spännande historien om bröderna Karlsson från Rösta, och särskilt storebror Olle Petter, född 1901, som i unga år emigrerade till USA och där tidigt började jobba med både flygplan och zeppelinare.

Redan före avfärden hade han och en bekant hemma i Rösta konstruerat en förbränningsmotor med roterande kolvar som han tog patent på.

Efter flera samtal med ett av Olle Petters brorsbarn har Torsten fått veta att en akut ekonomisk knipa gjorde att patentet redan på 20-talet såldes till en tysk bosatt i USA som hette Wankel.

Principen för motorn är densamma som först på 50-talet lanserades som den världsberömda Wankelmotorn, som använts i både Mazda och Mercedes samt motorcyklar.

Torsten har stärkts i sina misstankar sedan syskonbarnen hittat Olle Petters patent från 1924 – i en fäbod i Ströms Vattudal.

Släktingarna har också kunnat berätta hur deras farbroder var närvarande då zeppelinaren Hindenburg för 72 år sedan brann upp, samt att han även var bekant med flygaresset Emilia Pankhurst.

Äventyren kring Wankelmotorn uppmärksammades för övrigt redan i fjol av teknikmuseet i Arvesund, men i Åskrönikan har Torsten Jonsson nu utvecklat saken.

Det 74-sidiga häftet berättar om rader av lokala händelser under året, presenterar nyinflyttade Å sbor, texter om Snö of Sweden, händelser från församlingen och mycket annat – som en bygdekrönika brukar göra.