Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om ord, mord, skog, tro och hopp

Lilla jämtländska förlaget Jengel ger inte upp tron på jämtarnas längtan efter lokalt förankrad läsning.

Bara under förra året gav man ut 17 (!) nya titlar och på tisdagen presenterades en bukett med fem nya böcker i så vitt skilda ämnen som mord, tro, gammelskog, jämtländska ord och hoppfulla memoarer.

Sommarvärmen gjorde att hörsalen på biblioteket inte var lika fylld som annars, men åhörarna blev peppade att fråga och veta mer.

• Hans Jörnlind skriver till vardags tv-texter åt ett produktionsbolag, men ha tagit upp en släkttråd till Lillhärdal när han skrivit den bloddrypande skräckhistorien "Blodsband".

– Den har övernaturliga inslag men jag tänker inte berätta så mycket mer för då kanske jag avslöjar spänningen för läsaren, sade han.

• Leif Öhr som i fjol släppte en självbiografisk kortroman om sin uppväxt på Frösön återkommer nu med "Cykelbudet och generalsekreteraren" där den förre är han själv och den senare Dag Hammarskiöld:

– Hans bok "Vägskäl" påverkade mig starkt redan som barn och har följt mig genom åren, berättade Leif och läste korta avsnitt ur båda böckerna, bland annat en ömsint dansscen.

• Lisa Öberg är nyss disputerad fjällbiolog, numera anställd på länsstyrelsen och hon har tillsammans med den store auktoriteten Leif Kullman ställt samman en späckad liten faktabok om de urgamla granarna i fjällen.

ÖP har i flera reportage berättat om Old Molly, Old Pompe och de andra giganterna och i den nya boken finns en förbluffande katalog, som Lisa klokt nog avstod från att göra någon detaljerad genomgång av.

– Dateringarna via Kol-14 gjorts av förvedade rester under de nuvarande träden, som är kloner av de ursprungliga träden.

Åreskutan är dessutom extra intressant eftersom några av träden där sannolikt levde redan under den senaste istiden, möjligen ännu äldre än de 9 400 år som flera av dem daterats till.

Lisa har dessutom en barnbok på gång där hon skrivit en saga om allt som de första träden kan ha varit med om, även om frågan hur granen trängde fram i Skandinavien är omtvistad.

• Kyrkoherde Börje Wiklander berättade om "Kyrkan mitt i staden" som utförligt behandlar Östersund pastorat 1913-2013.

Bakgrunden är att församlingen inte kände sig sedd i den historik som staden gav ut vid 200-årsjubileet 1986, något man nu vill ta igen.

• Slutligen berättade Hans-Göran Gerhardsson om sin Svensk-Jämtska Ordlista som han efter mycket möda ställt samman med hjälp av Bo Oscarsson, som gjorde "Orlboka" för tiotalet år sedan.

– Jag frågade Bo om jag fick göra denna bok utifrån hans och han har hjälpt mig hela vägen. Dessutom tycker jag man ska skaffa "Orlboka" för att få riktigt stor nytta av min bok, sade Gerhardsson.