Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om vapnet passar blir skyttet bättre

99 procent av alla jägare går omkring med vapen som inte passar. Kolvarna är för låga. Skyttet blir svårare. Det hävdar Johan Karlsson från Högarna.

Han är en av fyra länsinstruktörer i jaktskytte och vet vad han pratar om.
- Både vapenhandlare och tillverkare måste ta ett stort ansvar. Ofta säljs gevär med öppna riktmedel. Då kan de passa. Sedan monteras ett kikarsikte. Siktlinjen höjs fem centimeter och helt plötsligt passar inte geväret, säger Johan Karlsson.
De fyra länsinstruktörerna utbildar instruktörer i länets jaktskytteklubbar.
- Det är nästan som en mission och i stort sett ideellt. Men jag känner starkt för att hjälpa till att göra länets jägare till bättre skyttar. Det är ju levande varelser vi skjuter på och skadskjutningar är det värsta som finns, säger Johan Karlsson.

Att kontrollera om det egna vapnet passar är lätt och det finns flera sätt.
- Blunda och lägg an hårt. När du öppnar ögonen ska du se rätt in i kikarsiktet utan att behöva ändra ställning. Ett annat sätt är att med en ficklampa lysa in i kikarsiktet framifrån. Den ljusfläck som bildas ska träffa mitt i ögat men ofta hamnar den på ögonbrynet istället, säger Johan Karlsson.
Det finns flera sätt att höja kolven till rätt nivå. Det går att snickra till en träbit med rätt höjd och fästa den på kolven. När Johan är ute bland skyttar har han med sig en gummipryl som med hjälp av modellera kan anpassas till rätt nivå.
Sedan lindas silvertejp runt det hela och det är klart att skjuta.

- Oftast blir det en otrolig skillnad på skyttet. Särskilt om det är bråttom, säger Johan Karlsson som också tycker det är viktigt att anpassa kolvens längd.
- Ofta är kolvarna för korta om skytten är storväxt och för långa om det handlar om en liten person, säger Johan Karlsson som är övertygad om att det inom fem år kommer att bli obligatoriskt med både skjutprov och björnpass för den som vill lösa jaktkort.
- Vi måste träna mer och för att det ska bli så måste vi avdramatisera skyttet vid våra skjutbanor. I dag mår många dåligt. Man är rädd att göra bort sig och rädd för elaka kommentarer. Det här måste vi arbeta bort, säger Johan Karlsson.
Han menar också att jägarna bör träna skytte på olika avstånd och inte bara på den där pappälgen 80 meter bort.

- Det är väldigt nyttigt att skjuta på olika avstånd mellan 20 och 100 meter. Det är väldigt nyttigt. För ett säkrare skytte bör man också se till att det finns stöd att ta till på de olika passen och att man gör en markering 100 meter bort för säkrare avståndsbedömning, säger Johan Karlsson som förstår att många inte har råd att övningsskjuta hur mycket som helst.
- Men det finns många andra sätt att träna. Torrklicka med det egna geväret eller använd 22 long och luftgevär. Det ger samma träning. det viktigaste är att träna, träna och åter träna, säger Johan Karlsson som också har ett tips om hur man bör sikta.

- Sikta först under målet, för geväret uppåt och tryck av med vapnet fortfarande i rörelse. Träna på det här ofta utan ammunition i geväret. Det gäller att ögat, hjärnan och fingret lär sig metoden, säger Johan Karlsson.

Lars Dahlström
lars.dahlstrom@op.se
063-161613