Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om vi varit ett bandylag hade de fjäskat för oss

Kommunpolitikerna får den informationschef de förtjänar.

”Man kan inte lyfta fram något som inte finns” – jag citerar Eva Larsson, informationschef i Östersunds kommun. Det säger hon angående kulturen i Östersund.

I Eva Larssons sinnevärld finns inte kulturen. Hon har inga referenser till omvärlden om kulturen i Östersund. Hon bryr sig inte, ser inte längre än näsan räcker.

Som företrädare för en stor kulturinstitution i länet, Estrad Norr, är det lätt att känna att arbetet kanske har varit förgäves att ge länsborna en av landets mest effektiva scenkonstverksamheter med 2,4 scenframträdanden om dagen året runt (enligt k-rådet statistik).

Teaterdelen har varit med i flera biennaler, har fått förstapriser. Hade vi varit ett bandylag skulle kommunledning och informationsavdelning ha stått och fjäskat på perrongen när vi kom hem. Om vi nu åkt tåg. Om vi inte varit kulturfjantar. Det finns många om!

Jag har arbetat på många håll i vårt avlånga land. Jag har många referenser och det har slagit mig vilket bra och starkt kulturliv det finns i Östersund, många så kallade fria kulturutövare med tanke på vårt befolkningsunderlag. Man hinner inte gå på allt även om man så ville.

Jag har en dröm att det i Östersund skulle finnas politiker och tjänstemän som är nyfikna, vetgiriga, fantasifulla och fulla av kunskap.

Men att vara en kulturarbetare, det är en stor utmaning, det visste jag när jag började i detta gebit, och då kommer man att möta många som Eva Larsson och AnnSofie Andersson.

Gustav Kling

scenkonstchef Estrad Norr

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel