Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ombyggnad av Havsnäsvägen är långt borta

Byborna är förtvivlade och turister skräms bort av den dåliga vägen. Men en ombyggnad av den så kallade Havsnäsvägen verkar vara långt borta eftersom den har för få trafikanter.

I mer än 50 år har det annars funnits planer på en ombyggnad av väg 829, Lövberga-Alanäs. MenTrafikverkets besked är att trafikmängden på vägen, 160 bilar i snitt per dygn, är mycket låg och gör det ytterst svårt att få den belagd.

Så sent som 2007 prioriterade Strömsunds kommun Havsnäsvägen högst för ombyggnad.

Numera är det Regionförbundet som gör prioriteringarna av vilka vägar som behöver rustas upp, men utifrån en mycket begränsad budget.

Gudrun Hansson (S), Strömsunds kommunalråd, har nu skrivit ytterligare ett brev till Trafikverket, där hon framhåller att det är mycket tung trafik på vägen trots den nedsatta bärigheten.

"Ett alternativ är förstås att förbjuda tung trafik under barmarksperioden. Rimligen måste också hänsyn tas till lokalbefolkningens behov att ta sig fram med personbil", skriver kommunalrådet.

När vägen underhölls i höstas användes grusmassor som finns inom närområdet av ekonomiska skäl.

Trafikverket har konstaterat att materialet "tyvärr innehåller sådant som blir kletigt vid regn och dammar vid solsken".

Gudrun Hansson undrar om enbart ekonomiska bedömningar görs av gruset som ska användas.

"Finns det inte skäl att också ha med värderingar om materialets kvalitet? Inom några månader inleds årets tjällossning. Det finns god anledning att tro att höstens problem då återupprepas".

Strömsunds kommun vill nu ha information om Trafikverkets kortsiktiga planer för Havsnäsvägen.

Vid ett kommunfullmäktige i höstas skickade en Havsnäsbo följande vädjan till Strömsunds politiker:

– Hjälp oss att göra något åt vägeländet. Vägen är direkt livsfarlig och vi är oroliga för våra barn när skolskjutsen får möte.