Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ömhudat om unga kvinnor

Böcker
Elisabeth Rynell
Hitta hem
Bonniers
Starkt men splittrat

I både genombrottsboken ”Hohaj” (1997) och ”Till Mervas” (2002) skildrar Elisabeth Rynell unga utsatta kvinnor i närmast väglöst land som kämpar under stora umbäranden.

Det omgivande landskapet är lika kargt som deras personliga tillvaro, där det handlar om att överleva trots övergrepp och fundamental ensamhet.

Delvis samma inramning återkommer i nya romanen ”Hitta Hem” (Bonniers), som utkommer i dag – åtminstone vad gäller den ena huvudpersonen Mala, som lever i brytningstiden mellan katolicism och reformation.

När hennes pappa mördas bestämmer sig den fredlösa Mala för att bege sig ”hem” från det fientliga Stockholm till hans hemtrakter någonstans i Hälsingland.

Hon gör en mödosam resa genom det vilda Ödmården, som påminner om både skuleskogar, Kolmårdar och liknande rövartäta områden, innan hon hittar fram.

och jagad kvinna i hotfull natur, fast Mala har sällskap med den tystlåtne Mikal som hon utnämner till sin bror under jakten på sitt ursprung.

Men parallellt med Malas öden berättar Rynell också om den unga Hild, som växer upp i ett svenskt 50-tal som rimligen ligger nära hennes egen barndom och tonårstid.

Hild lever i en annan sorts övergivenhet, där hon redan som liten flicka bjuder in sig till en grannfamilj på gården i hyresområdet och gör sig hemmastadd där.

där en lynnig pappa regerar den familj hon alltmer distanserar sig från och den revolterande 16-åringen slutligen rymmer till England, där det inte går riktigt så bra som hon tänkt sig.

Medan Mala kärleksfullt vill lära känna en efterlängtad pappas bakgrund söker sig Hild bort från en oregerlig fadersfigur – de är alltså på väg i olika riktningar.

Å andra sidan söker båda identitet och bekräftelse, viljestarka mitt i sin utsatthet, obändiga men också hudlöst osäkra, lätta offer för obehagliga typer, visar det sig.

”Man brukar säga att människor består till största delen av vatten. Hild bestod till största delen av längtan”.

lika stark som både ”Hohaj” och ”Till Mervas”, men jag kan också tycka att den spretar mycket åt olika håll utan att helt lyckas binda ihop de båda historierna.

Å andra sidan visar Rynell skärande tydligt hur livet för en ung kvinna kan vara minst lika brutalt i välståndets trygga 1900-tal som under en turbulent medeltids mörka år av vidskepelse och ofred.

Hennes starka bildspråk och effektiva berättande är som tidigare läsvärt och på ett plan känns det som att hon bäddar för en fortsatt berättelse om både Hild och Mala. En sådan läser jag gärna.