Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omkring 60 anställda varslas inom äldreomsorgen

I går lade socialförvaltningen i Härjedalens kommun ett varsel motsvarande ett 60-tal arbetstillfällen inom äldreomsorgen. Genom detta räknar förvaltningen att klara sin budget och även framtida besparingskrav.

Ett 60-tal tjänster kan vara hotade inom äldreomsorgen i Härjedalen när socialförvaltningen gör ett krafttag för att komma till rätta med sitt kostnadsläge för att klara sin budget.
Ett varsel lades på torsdagen och det motsvarar 47,4 årsarbeten vilket beräknas ge en besparing på 18,5 miljoner kronor per år.
- Behovet av reducering har sin grund dels i den obalans i ekonomin som redovisats under en följd av år. Under år 2008 redovisar äldreomsorgen ett underskott på 7,5 miljoner kronor. Till detta läggs at vi i kommunens flerårsplan förväntas bidra med kostnadsreduceringar på 11 miljoner kronor under åren 2010-2012, säger Gunilla Hedin, ordförande i socialnämnden.
Hon påpekar även att Härjedalens kommuns kostnader för äldreomsorg tillhör de högsta i jämförelse med länets övriga kommuner och hänvisar till ett politiskt beslut att anpassa kostnaderna mot ett länssnitt.

• Under 2007 plockade ni bort 37 årsarbeten och nu ska ytterligare 47 bort, drabbar inte det omsorgen om de äldre?
- Vår bedömning är att de ska gå att genomföra detta utan att det ska innebära en kvalitetsförsämring. Det ska även finnas i åtanke att det ingår en reducering av antalet platser eftersom antalet människor som är 80 år och äldre kommer att minska de närmaste åren, säger Hedin.
Ivan Hitterdahl, förvaltningschef, är också av åsikten att det ska gå att sköta besparingarna med bibehållen kvalitet.

- Det finns inget likhetstecken mellan hög kostnad och hög kvalitet.
• Har ni något datum för när nedskärningarna ska vara genomförda?
- Vi ska följa de regler som finns och förhandlingar har inletts med fackliga företrädare inom Kommunals avtalsområde. Riskanalyser ska genomföras på varje enhet och det kommer att ta en tid. Sedan ska det förstås inte dras ut på tiden och majoriteten av omställningen ska klaras under året, förklarar Ivan Hitterdahl.