Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omöjligt att snabba på en gång- och cykelväg

Centerpartiet i Åre lovar väljarna att snabba på bygget av en gång- och cykelväg genom att låna ut pengar till Trafikverket. Men löftet är inte värt något.
– Det går inte att köpa sig förbi kön, säger Kjell-Arne Blom som är planeringsansvarig på Trafikverket.

Under de sista skälvande dagarna innan valet går Centerpartiet i Åre ut med löftet att skynda i gång bygget av en gång- och cykelväg från Åre till Duved och från Frönäset till Vik.

– Om kommunen lånar ut pengar till Trafikverket kan satsningen komma i gång snabbare, säger Daniel Danielsson.

Åre kommun lånade ut pengar till skidbron som därmed kunde färdigställas inför VM 2007. Men så fungerar det inte längre eftersom det var en engångsföreteelse. Regeringen har meddelat Trafikverket att sådana överenskommelser inte ska göras fler gånger, berättar Kjell-Arne Blom. Däremot kan kommunerna medfinansiera projekt för att möjliggöra specifika nyttor som man vill lyfta fram. Möjligheterna att ta emot förskottering från kommunen begränsas av den finansiella statsbudgeten och är därför svår att möjliggöra.

Trafikverket har förvisso redan fått uppdraget från Regionförbundet att genomföra bygget men det kommer att dröja eftersom gång- och cykelvägen mellan Åre och Duved ligger längre fram länstransportplanen. Den här sträckan är dessutom väldigt dyr att bygga, hela 21 miljoner kronor.

– Det är det dyraste projektet gällande gång och cykelvägar i länstransportplanen. Det är för att den är sex kilometer lång och det finns smala partier längs vägen. Vid Tegefors finns dessutom en djup ravin, förklarar Kjell-Arne Blom.

Sträckan mellan Frönäset och Vik kommer att kosta omkring 13 miljoner kronor. Även här blir det bitvis väldigt besvärligt eftersom det finns så mycket berg att ta bort.

– Vi måste flytta på hela E14 i sidled in mot berget för att klara den bredd och utrymme som krävs för gång och cykelvägen.

Som det ser ut nu ska gång- och cykelvägen från Frönäset börja byggas 2017. Men projektet hänger på att planprocessen flyter på.

– Det kan hända många saker som gör att det blir försenat eller att andra ändringar görs under planperioden.