Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omsätt ord om jämställdhet i kraftfull handling

Internationella kvinnodagen är en av årets viktigaste dagar. Frågan om kvinnors rättigheter är, trots 100 år av debatt och kunskapsspridning, lika aktuell som någonsin. Vi kräver att den svenska regeringen tar ett helhetsgrepp på frågor som rör trafficking, invandrarkvinnors situation i Sverige och det sexualiserade våldet mot kvinnor i väpnade konflikter.

Trafficking betyder människohandel för bland annat sexuella ändamål. Trots stor medvetenhet om problemet verkar ingen vilja vidta tillräckliga åtgärder.

Europeiska unionen blundar för den moderna form av slavhandel som pågår varje dag även i de egna länderna. International Organization for Migration, IOM, uppskattar att minst 500 000 flickor och kvinnor varje år faller offer för trafficking i Europa.

Såväl EU som FN måste samla sig till en betydligt mer kraftfull politik för att dels bekämpa de kriminella nätverk som bedriver handel med kvinnor och barn, dels stödja fattiga länder som Moldavien för att undanröja orsakerna till att människor luras in i trafficking.

Det ökande våldet mot kvinnor i Sverige oroar. FN:s rapportör om kvinnors rättigheter Yakin Ertürk lämnade förra året en delvis mycket kritisk rapport rörande situationen för kvinnor i Sverige med utländsk bakgrund. Förövare och offer finns i alla delar av samhället, men vissa kvinnor, framför allt immigranter, asylsökande och kvinnor i minoritetsgrupper, är särskilt utsatta, skrev Yakin Ertürk i sin rapport.

Svenska FN-förbundet uppvaktade nyligen jämställdhets- och integrationsminister Nyamko Sabuni. Med vid besöket fanns Cissa WaNumbe, ordförande i Kongos FN-förbund, som kunde berätta om det sexualiserade våldet mot kvinnor i den utdragna konflikten i Demokratiska republiken Kongo. Kraftfulla åtgärder måste vidtas för att stoppa denna form av krigföring. Samtidigt måste stödet till rehabilitering av drabbade kvinnor förstärkas. Också FN:s resolution 1325 om kvinnors roll i konflikter och fredsbyggande måste förverkligas.

att kvinnors avsaknad av rättigheter – såväl politiska och medborgerliga som sociala och ekonomiska – tas på allvar. Sveriges regering kan hjälpa till dels genom att uppmärksamma frågorna på nationell nivå, dels bidra till att de förs upp den internationella politiska dagordningen, inte minst i FN. Det ofta upprepade talet om kvinnors och mäns lika värde och rättigheter måste omsättas i praktiken och bli verklighet för många fler.

Maria Ed

Ordförande i Östersunds FN-förening

Aleksander Gabelic

Ordförande i Svenska FN-förbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel