Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omskriven hunduppfödare får nobben

Efter omfattande vanvård fick kvinnan livstidsförbud mot att ha hundar i Norge. Nu vill hon föda upp hundar i länet. Men länsstyrelsen säger nej till det.

Den norska kvinnan har ansökt hos länsstyrelsen i Jämtlands län om att få föda upp hundar och sälja dem. Hon har ansökt om att ha upp till fem kullar. Men länsstyrelsen har sagt nej.

– Vi gör det med tanke på det som hänt i Norge, säger Lena Råghall, djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen.

Fallet med hundägaren har blivit mycket uppmärksammat i Norge. Vid ett besök från den norska djurskyddsmyndigheten – Mattilsynet – hittades flera hundar som kvinnan haft ihjäl. Hon hade döda hundvalpar i frysen och nergrävda i en gödselstack. Andra hundarna bodde trångt och smutsigt. De fick heller inte rätt vård från veterinär.

25 hundar omhändertogs av norska myndigheter. Tre av dem var i så dåligt skick att de fick avlivas direkt.

Förra året dömdes hon till villkorlig dom, 15 000 kronor i böter samt livstids förbud mot att ha hundar. Trots det fortsatte hon att ha hundar och norska polisen var tvungen att omhänderta ett 10-tal djur. Då valde hon att flytta till Sverige och till Jämtland och har fortsatt att ha hundar. I sin ansökan till länsstyrelsen säger hon att hon haft två kullar med totalt 13 valpar. Hon skriver att hon blivit utsatt för ett ”justitiemord” i Norge bland annat på grund av att hennes vittnen inte fick höras under rättegången. I sin ansökan skriver hon vidare att hon älskar de ”söta små bollarna” och vill hitta nya hem till dem. Men länsstyrelsen är som sagt av en annan uppfattning.