Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omskriven hunduppfödare får nobben

Efter omfattande vanvård fick kvinnan livstidsförbud mot att ha hundar i Norge. Nu vill hon föda upp hundar i länet. Men länsstyrelsen säger nej till det.

Annons

Den norska kvinnan har ansökt hos länsstyrelsen i Jämtlands län om att få föda upp hundar och sälja dem. Hon har ansökt om att ha upp till fem kullar. Men länsstyrelsen har sagt nej.

– Vi gör det med tanke på det som hänt i Norge, säger Lena Råghall, djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen.

Fallet med hundägaren har blivit mycket uppmärksammat i Norge. Vid ett besök från den norska djurskyddsmyndigheten – Mattilsynet – hittades flera hundar som kvinnan haft ihjäl. Hon hade döda hundvalpar i frysen och nergrävda i en gödselstack. Andra hundarna bodde trångt och smutsigt. De fick heller inte rätt vård från veterinär.

25 hundar omhändertogs av norska myndigheter. Tre av dem var i så dåligt skick att de fick avlivas direkt.

Förra året dömdes hon till villkorlig dom, 15 000 kronor i böter samt livstids förbud mot att ha hundar. Trots det fortsatte hon att ha hundar och norska polisen var tvungen att omhänderta ett 10-tal djur. Då valde hon att flytta till Sverige och till Jämtland och har fortsatt att ha hundar. I sin ansökan till länsstyrelsen säger hon att hon haft två kullar med totalt 13 valpar. Hon skriver att hon blivit utsatt för ett ”justitiemord” i Norge bland annat på grund av att hennes vittnen inte fick höras under rättegången. I sin ansökan skriver hon vidare att hon älskar de ”söta små bollarna” och vill hitta nya hem till dem. Men länsstyrelsen är som sagt av en annan uppfattning.