Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omställningen

Det är söndag natt på Odenplan i Stockholm där det skålas och skrattas bland deltagarna på Centerpartiets nationella valvaka. För ett parti som av många betraktades som uträknat är 6,5 procent ett väldigt positivt resultat. Den sista veckans förmåga att spurta resulterade i att Centerpartiet ökar. I valet 2009 fick partiet 5,5 procent.

På den lokala sportbaren i Östersund håller Jämtlandscentern sin valvaka. Där är stämningen olustig. En glädje infinner sig över det nationella resultatet men lokalt ser det radikalt annorlunda ut - trots en stark mobilisering av medlemmar jämfört med valet 2009. I Jämtland ser Centerpartiet ut att tappa i samtliga kommuner utom Härjedalen. Undantag finns i till exempel Mattmar där Centerpartiet blir största parti.

Av det preliminära resultatet finns två lärdomar att dra:

För det första. Väljarna saknar Håkan Larsson som blev näst mest kryssad av partiets kandidater i EU-valet 2009. Ett trovärdigt EU-kritiskt norrlandsnamn fanns inte bland Centerpartiets toppkandidater. Ungdomsförbundets ordförande Hanna Wagenius, bördig i Bruksvallarna har försökt positionera sig som EU-kritisk men har inte spenderat den nödvändiga tiden med att kampanja i norr.

Den radikalt liberala profilen går dessutom på tvärs med norrlandsrösternas uppfattning av EU-kritik.

För det andra. Centerpartiet må ha en trovärdig miljöpolitik bland väljarna, men man saknar trovärdiga miljöpolitiker. Något som satte avtryck i EU-valet där man hade svårt att nå ut med sin miljöpolitik på ett begripligt sätt. Om Centerpartiet fortsatt tänker prioritera miljöfrågan fram till valet i september så kommer man stöta på problem. Den bas av medlemmar som kommer bära upp höstens valrörelse - kommun och landstingspolitikerna bottnar inte i miljöfrågan kunskapsmässigt.

Det gör de däremot i välfärdsfrågorna. Därför finns det anledning för partiets strateger att tänka om, ifall miljöfrågan verkligen är rätt komplement till Centerpartiets företagarfokus.