Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omvändelse under press

Fem i tolv tog äntligen Socialdemokraterna reson i regionfrågan och släppte taktiken full gas framåt. Beslutet i landstingsfullmäktige gick i mycket Centerpartiets väg.

För det var först efter Centerns villkorande om kontrollstation längs regionvägen och ny återkoppling nästa år, som Robert Uitto och Co i det röda laget insåg – att här tar det stopp utan kompromisser.

Så blev det också. Ett ja till fortsatt utredande om samgående med Västernorrland, men med betoning på ett slutgiltigt ställningstagande först under 2012.

Så sent som i går morse var annars tonläget mer uppskruvat i det socialdemokratiska lägret. Den debattartikel som publicerades i ÖP präglades av fortsatt offensiv helt utan förändringsbenägenhet.

Inför all kritik som vällt in under den senaste veckan noterades där fortsatt tondövhet. Detta även fastän 154 läkare inom landstingets eget fögderi, hade uttryckt både oro och frustration inför ett eventuellt regionförstoringsbeslut med fortsatt osäkerhet för sjukvårdens del.

Men så under gårdagens regiondebatt i landstingsfullmäktige tvingades Robert Uitto delvis till reträtt. Härtill är jag nödd och tvungen, hade han kunnat säga efter en kompromissrunda med partiernas gruppledare, där inte minst Centern fick igenom sina krav om västernorrländsk ekonomi i balans, fortsatt stabilitet i skatteutjämningen och framför allt: Definitivt ja eller nej först nästa år. I klartext: Mer av eftertanke och klokskap innan det bär iväg på allvar.

Robert Uittos omvändelse var häpnadsväckande. Icke desto mindre positiv, för bättre ändra ståndpunkt fem i tolv, än inte alls, även om det skedde först under stark politisk press.

Nu vidtar mer av utredande. Nu väntar också så småningom konsekvensanalyser och förhoppningsvis mer av medborgardialog, för det är ändå detta saken handlar om: Att människor som berörs tillåts få veta mer i förväg.

Mer vill också den statlige utredaren Mats Sjöstrand veta innan han säger bu eller bä till regeringen om det här bär eller inte. Fortsättning följer alltså i denna följetong.