Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Onaturligheten från Ockelbo

Man skulle kunna tro att det kommande bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling är något som bara intresserar gamla tanter som går till frisören för att få håret lagt. Ungefär så viktig brukar monarkin framställas i debatten.

Annons

Men när nu kronprinsessan hittat en prins från Ockelbo, då är det inte tanterna som skriker högst – det gör i stället mörkermännen i rojalistiska föreningar och fisförnäm societet.

norsk hovfunktionärer känner sitt harmsna hjärta bulta så hårt att han på DN Debatt bara måste dra en lans för manligheten genom att framhärda i sin uppfattning att Sverige i och med Daniel Westling blir en Chippendale-monarki (då refererar han inte till den engelske 1700-talsformgivaren Thomas Chippendale utan den manliga strippgruppen).

1980 ändrades så att vår monarki numera är kognatisk (äldsta barnet ärver tronen oavsett kön) och inte agnatisk (endast män kan ärva) betraktas av vissa som lika onaturligt som att försöka ändra en fysikalisk lag.

Det är att undergräva hela den monarkiska traditionen, för bövelen! Huset Bernadotte blir huset Westling, för det är blott och bart på svärdssidan som arvet kan föras vidare.

Denna dynga framförs helt ogenerat av män som hellre skulle gå med på att två plus två blir fem än att erkänna att det faktiskt är Daniel Westling som uppgår i familjen Bernadotte och inte tvärtom.

sin karriär till förmån för hustruns, ja, det tycks ju också strida mot naturens lagar. Ungefär lika tokigt som att kvinnan kör fast både man och hustru sitter i bilen. Att kvinnor (inte minst om de gifter sig med en tronarvinge) finner sig i att gå tre steg bakom resten av livet är ju inte så konstigt, det är ju bara som det ska och som det har varit i evigheters evighet och en sådan där kroppstäckande burka är väl ganska trevligt ändå?!

Vid närmare eftertanke så är han nog bög, den där Westling. Det är ju inte prinsessan som ska komma galopperande på en vit springare och svepa med sig sin själs älskade, det är ju prinsen! Ska det vara så svårt att förstå?

ett hot mot en kollektiv maskulinitet. I början av kärlekshistorien, när Daniel fotograferades i truckerkeps och slitna jeans, då gick det väl an. Säkert körde han en skoter med samma namn som hans hemort, allting tydde på det. Men nu när han fått snitsiga kostymer och ansat hår, då börjar det bli rent äckligt, faktiskt. Han har pungat ut flera hundra tusen på en förlovningsring, men antas själv ha blivit av med juvelerna.

Att Daniel Westling på bästa sätt uppfyller kungens valspråk: För Sverige i tiden.