Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖP drar tillbaka överklagandet mot Rentzsch

ÖP har dragit tillbaka överklagandet av tingsrättsdomen där tidningen fälldes för förtal av mediemannen Ralph Rentzsch.

– Det är tveksamt om det finns något principiellt värde med att driva målet vidare, säger Hans Lindeberg, chefredaktör på ÖP.
I februari fällde tingrätten ÖP för två fall av förtal mot Ralph Rentzsch. Förtalet handlade om artiklar i ÖP om Rentzsch affärer med en kollega i Strömsund.
– Vi har kommit överens om att gräva ner stridsyxorna. Förslaget kom från Ralph Rentzsch. Risken är annars att vi hamnar i en lång och slitsamt tvist som kostar både tid och pengar. I sådana processer finns det sällan någon vidare. Nu lägger vi det här bakom oss och tittar framåt, säger Göran Henriksson, vd för Östersundstidningar.
Ralph Rentzsch är nöjd med uppgörelsen även om han kunde tänka sig en förhandling i hovrätten.
– Jag hade sett fram en match i hovrätten.  Jag anser att den springande punkten var att ÖP aldrig skulle ha publicerat artiklarna eftersom de inte var sanna. Det var beklagligt att tingsrätten gjorde bedömningen att jag inte är en offentlig person och därför aldrig prövade inte om det var sant eller inte, säger Ralph Rentzsch.
Uppgörelsen innebär att tingsrättens fällande dom står fast. Enligt den får Rentzsch ett skadestånd på 40 000 kronor. ÖP ska också stå för båda parternas rättegångskostnader.
– Sett i backspegeln gjorde ÖP fel som publicerade Ralph Rentzschs namn. Tingsrätten menar att han inte var en tillräckligt offentlig person för att motivera namnpubliceringen. Däremot är det viktigt att komma ihåg att tingsrätten inte har värderat sakinnehållet i artiklarna, säger Hans Lindeberg.