Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖP-liret - lika delar glädje och kamp

Solen värmer och vindarna från fjällen är betydligt mildare än dagen innan. Det är söndag och dags för ytterligare en match att avgöras i ÖP-lirets långa historia. Vi följde IFK Strömsund F 04-05 på dess väg mot seger.

Turneringen ÖP-liret som fyllt många fotbollsspelares barndom med fotbollsglädje har blivit gammal. Nästa år är det dags att fira 80 år. Turneringen startade 1935 och är en av de äldsta i landet. En folkrörelse som pågår fem månader om året, med start i början av maj och slut långt in i september. Den här säsongen har turneringen lockat cirka 210 lag.

– Vi håller en fortsatt bra nivå, men det skulle kunna vara fler deltagare, vi har plats för fler, säger Robert Wassdahl, kanslichef på Jämtland-Härjedalens fotbollförbund.

På en av gräsplanerna vid Odensala sportfällt står IFK Strömsund F 04-05 redo att möta Ope IF Blå i division 7 flickor. Spänningen är på topp.

– Nu ska vi vinna, säger Kristin Elverum tränare för Strömsundslaget.

Klockan nio var det avfärd från Strömsund till matchen. Hon är glad att så många tjejer vill vara med och spela och åka på tävlingarna, men det är inte alldeles enkelt.

– Vi kan inte få till ett helt lag i samma åldersgrupp, men fotbollsintresset bland tjejer i Strömsund har ökat. Vi har börjat få igång Strömsundstjejerna, så det är roligt, säger hon.

Laget har två matcher att spela den här dagen. De två tidigare matcher som de spelat i Krokom resulterade båda i seger.

– Nu kör vi, skrik högre än dem, händerna i luften, ropar Strömsundslaget innan de springer in på plan.

Runt planen står föräldrarna, vissa ivrigt påhejande, andra lugnt tillbakalutade i solstolar. Alla har dock fokus på bollen och spelet. Strömsunds spelare springer, passar och får till ideliga anfall. På och utanför 7-mannaplanen är det full aktivitet. När andra halvlek börjat saknar laget en spelare på plan, något som snabbt åtgärdas.

– Så överlägsna tycker jag inte de är att de klarar sig på sex spelare, säger en förälder och skrattar.

När matchen blåses av står IFK Strömsund F 04-05 som segrare med 5–1. Spelarna tar ton i tackkören. Och så kan ytterligare en match läggas till i ÖP-lirets långa historia.

Läs mer:

Länets piggaste 79-åring

Här är alla lagen i ÖP-liret

Här hittar du ÖP-lirets bilaga som e-tidning