Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖP podd: Naturkatastrofen i Tysjöarna – så drevs det unika fågellivet på flykt av Länsstyrelsen

När Länsstyrelsen år 2017 höjde vattennivån i Tysjöarna norr om Lugnvik blev effekten att nästan allt unikt fågelliv försvann. Ett enormt avbräck för det som kallats ”en av länets finaste fågellokaler”. Den sällsynta mossan tegelbryum är även den nästan helt borta.

Annons

Det som tidigare varit en våtmark är nu i stället en grund sjö. Vattnet i naturreservatet i Tysjöarna har höjts i omgångar sedan 2013, vilket varit helt enligt bestämmelserna. Men den senaste höjningen hade inte Länsstyrelsen tillstånd för. Nu sitter man i en prekär situation, då området helt bytt skepnad och de unika fåglarna flytt.

I veckans avsnitt av ÖP podd pratar Petter Hansson Frank med reporter Maria Lindholm om vad som egentligen hänt med platsen som lockat runt 20 000 besökare varje år. Och varför vissa på Länsstyrelsen trots allt gläds åt Tysjöarnas nya skepnad.

Podden hittar du på iTunes, Spotify och Acast, samt även på Soundcloud. Du kan också lyssna direkt i spelaren nedan.

Genom de här länkarna till Maria Lindholms reportage om Tysjöarna kan du ta del av hela historien:

Tysjöarna dränktes av länsstyrelsen – skyddade fåglar flyr: ”Känns så sorgligt”

Tysjöarna förvandlades till sjö utan tillstånd – länsstyrelsens jurist: ”För många kockar i soppan”