Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖP:s artiklar ledde till största muthärvan

Rättegången kring Sveriges största muthärva någonsin började i Stockholm i dag. Den har tagit tre år att förbereda och väntas pågå till juni.

Det var Östersunds-Posten som först väckte misstankarna.

Den jättelika muträttegången har en 68-årig före detta chef inom kriminalvården som huvudperson. Han är åtalad för att ha tagit emot mutor.

Enligt åtalet har minst 30 miljoner kronor gått till mutor i samband med byggen av häkten och anstalter. Även sådana som aldrig blev byggda, och det är här Östersund kommer med i bilden. Det blev aldrig något fängelse i Verksmon som kompensation för nedläggningen av garnisonen. Ändå kostade anstalten statskassan 156 miljoner kronor att rita och planera.

Den pensionerade chefen är åtalad tillsammans med tre företagare som misstänks för bestickning. Upplägget beskrivs som att kriminalvårdschefen rundade lagen om offentlig upphandling och tecknade avtal mot att byggherren fick lova att anlita en av de medåtalade som konsult, trots en roll som okänd i branschen. Pengarna till konsulten ska sedan ha tillfallit chefen.

Rättegången handlar också om affärer som mannen gjorde inom polisen innan han bytte arbetsgivare inom rättväsendet.

Hur mycket dessa misstänkta mutbrott har kostat skattebetalarna är okänt. "Vi har inte haft resurser att räkna ut det", säger chefsåklagare Jan Axelsson till DN.

Bakgrunden till härvan är de artiklar som ÖP skrev 2006, vid tiden när Verksmoanstalten skulle byggas och ÖP uppmärksammade att det skedde utan upphandling, trots att bygget skulle kosta 1 miljard att bygga.

Artiklarna hamnade hos Nämnden för offentlig upphandling. Nämnden läste om hur den nu åtalade chefen lovat ett privat företag att bygga och äga fängelset som skulle ha plats för 220 intagna. Det dröjde inte länge förrän bygget stoppades.

Åtta år senare startar rättegången. Enligt lokaltidningen i Norrköping, Corren, var den åtalade mannens kommentar i en paus under första dagen "Allt det här är helt häpnadsväckande". Han nekar, liksom de andra, till brott.

Läs mer om bakgrunden här.