Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖP:s chefredaktör svarar: Det handlar om att rädda en framtida bra lokal journalistik

Hej Gunnar
Ja du har helt rätt. Jag försvarar fullt ut den omställning som ÖP genomgår nu. Mycket har hänt sedan Sven Wallin slutade som ÖP:s chefredaktör 1976 men om han suttit på min stol i dag är jag övertygad om att han hade resonerat på samma sätt eftersom det handlar om att rädda en framtida bra lokal journalistik.

Annons

Skillnaden mot 1970-talet är att det pågår en digital strukturomvandling i samhället. Grunden är att ny teknik gör att människors beteende förändras radikalt.

Ett beteende som ändrats är vanan att läsa papperstidningar. Den minskar ordentligt. Och tyvärr är det så att inte ens åtgärden att ge mig sparken som misslyckad chefredaktör hade kunnat vända trenden av att allt färre väljer att betala för en papperstidningsprenumeration. Den utvecklingen ser likadan ut överallt och andra lokaltidningar tappar mer än ÖP.

Den digitala omställningen gäller inte bara ÖP och media utan snart sagt alla områden i samhället, från e-handel till banker, biljetter och myndigheter. Därför är jag också övertygad om att alla goda krafter, även politiker som du Gunnar, måste bejaka omställningen så att så många som möjligt förstår vilka möjligheter digital omställning ger. Även om det krävs ändrade vanor för att till exempel följa nyhetsflödet.

Du tar upp mobiltäckningen. Det är en ödesfråga för länets utveckling. Därför har vi på ÖP också satsat mycket på att tydliggöra var bristerna finns genom vår egen mobiltäckningskarta där över 1000 personer runt om i hela länet lämnade egna rapporter om hur nätet fungerar. Vi har också granskat vad myndigheter och nätleverantörer gör för att åtgärda bristerna inom vårt område. Det är ingen journalistik storstadsmedier ägnar sig åt.

ÖP, LT och Mittmedia är nominerade till stora Journalistpriset för vår valsatsning #Kandulova där väljarna i länets kommuner ställde över 300 frågor direkt till sina lokala politiker. Jag vet av alla svar som kom att många av dina politikerkollegor uppskattade vår satsning och det är absolut inte journalistik som följer med strömmen.

Påståendet att ÖP går sämre och sämre stämmer inte. Intresset för vår journalistik har nog aldrig varit större och ekonomiskt ger ÖP plus. Inte heller har jag stängt lokalredaktioner, utan tvärtom startat nya gratistidningar i bland annat Krokom. ÖP berättar vad som händer i länet. Jämtland baskets matcher kan du följa direkt hos oss och om valet är att betala för dyr utkörning av papperstidningar på lördagar eller lägga mer resurser på journalister som kan bevaka länet. Ja, då väljer jag det senare, vilket nog också Sven Wallin hade gjort.

Så några konkreta svar på dina frågor:

Om du gillade ÖP:s mobilapp föreslår jag att du prövar att i stället spara ner som bokmärke på din mobiltelefon. Har du problem med att läsa e-tidningen så använd vår e-tidningsapp, med den går det att ladda ner e-tidningen och läsa offline.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel