Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖP:s granskning har tvingat fram en öppenhet

Nej, Daniel Kindberg, ÖP driver ingen oseriös journalistik. Tvärtom har vår granskning av affärerna mellan kommunägda Östersundshem och byggkoncernen PEAB tvingat fram en öppenhet som både kommuninvånare och politiker i Östersunds kommun frågat efter.

Och förtjänar eftersom ägarintresset i bolaget du nu leder ytterst är Östersunds skattebetalare.

ÖP har de senaste dagarna avslöjat att du har egna privata ägarintressen i Stadsdel Norr, där både attraktionskraft och fastighetsvärden sannolikt ökar ordentligt när Östersundshem börjar bygga fler bostäder på området. Nu skriver du att Östersundshems politiska ledning kände till detta, det gör knappast avslöjandet mindre anmärkningsvärt.

Jag deltog i hela Östersundshems öppna möte. Det var mycket tydligt att det inte var ett möte avsett för att media skulle ställa frågor eller debattera utan för att du skulle ge din bild och svara på frågor från allmänhet och Östersundshems hyresgäster. Mötet finns redovisat i en chatt här där även ÖP:s reporter Linda Hedenljung ger en faktabakgrund till vår granskning.

När det gäller värderingen upprepar du samma kritik som vi tidigare svarat på. ÖP:s granskning visar på att fastighetsaffären mellan Östersundshem och PEAB kan ses på olika sätt.

Att vi började ställa frågor kring detta var självklart eftersom du som verkställande direktör och Östersundshems ordförande Tord Andnor gav helt olika bild av värderingen och inte ens politikerna i kommunstyrelsen fick ett heltäckande underlag för värderingen.

Du har begärt att ÖP ska redovisa källor och vid upprepade tillfällen ifrågasatt våra uppgifters trovärdighet eftersom de är anonyma, bland annat på Östersundshems offentliga möte.

Självklart har vi flera källor bakom vår granskning, lika självklart är att inte redovisa var uppgifterna kommer ifrån eftersom det innebär ett brott mot meddelarskyddet.

När du nu ändå fortsätter att tjata om anonymiteten närmar du dig en punkt där det kan tolkas som att du som kommunal bolags-vd inte respekterar den grundlagsskyddade rätten att anonymt lämna uppgifter avsedda för publicering till media. Det är allvarligt.

Det skulle till och med kunna uppfattas som ett hot mot våra källor och andra som eventuellt vill avslöja interna missförhållanden inom kommunala bolag för media.

Hans Lindeberg

Chefredaktör ÖP

Läs mer:

Kindbergs trick: Sålde billigt till sig själv

Kindberg: Det var rätt pris då

Se hela intervjun med Kindberg

V: Vi kommer att ta upp det nästa vecka

Mer om Östersundshems affär på Stadsdel Norr:

Kindbergs väg tillbaka till Stadsdel Norr

Kindberg vill bygga på Stadsdel Norr igen

Det viktiga är att marken förädlas

Östersundshem ska bygga för att sälja

Östersundshem kan ha brutit mot lagen

Vi är trygga i det vi har gjort

Staten granskar Kindbergs affärer

Kindberg satte prislappen

Planerna på 1 500 bostäder - ett luftslott

Kindberg på dubbla stolar inför miljonaffären

Kindberg om moral, makt och miljonaffären

Vad är den här marken värd?

Östersundshem betalade 21 miljoner kronor för mycket

Här ska det bli ett industriområde

Vänsterpartiet: Kan vi lita på Östersundshem?

Kindberg: Fel i ÖP:s granskning

ÖP svarar: Vi försöker inte förvränga fakta

Spelet bakom Östersundshems miljonaffär

Hyresgästföreningen: Förtroendet för Östersundshem har blivit naggat i kanten

Peab slipper betala för vägbygge

Östersundshem har svarat Konkurrensverket

Handslaget som startade utvecklingen på Stadsdel Norr

De kräver svar från Östersundshem

Östersundhems ledning kallad till kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel