Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖP:s läsecirkel redo för sin tredje bok

I kväll börjar ÖP:s digitala bokcirkel diskutera en essäbok med jämtländska förtecken.

Förra måndagen fylldes samlingssalen på Östersunds bibliotek över alla breddar när vi bjudit in Augustvinnaren Lena Andersson till samtal.

Nu läser cirkeln Fredrik Sjöbergs "Ge upp i dag, i morgon kan det vara försent" (Bonniers) från i höstas, som lånat sin titel av poeten Bengt Berg.

Sjöberg var för sin del nominerad till Augustpriset redan 2004 för den originella "Flugfällan" (2004), som delvis påminner om den nya boken.

Flera av hans böcker handlar om ovanliga människoöden och han låter ofta författaren själv vara tydligt närvarande i texten.

Fredrik Sjöberg, 55 år, är uppvuxen i Västervik, läste biologi i Lund och är sedan många år bosatt på Runmarö i Stockholms skärgård.

För övrigt en bostadsort han delar med Tomas Tranströmer, Sjöberg har sedan debuten 1988 även publicerat en skrift om Tranströmers samling av insekter.

"Flugfällan" handlar bland mycket annat om maniskt samlande, "Flyktkonsten" (2006) om en sedan länge bortglömd svensk konstnär som var känd i USA för att måla Grand Canyon i tiotals år.

Den nya boken handlar om två konstnärer som bägge föll i glömska under sin livstid. Olof Ågren (1874–1962) var född i Alsen, avled i Västervik och hade både väldokumenterad ovilja att odla sin uppenbara konstnärliga talang, samt en mycket stark självkritik.

Lotte Laserstein (1898–1993) växte upp i Tyskland och hennes judiska börd tvingade henne att fly hemlandet 1937, medan hennes mamma dog i koncentrationsläger. Laserstein har dock blivit alltmer uppskattad efter sin död.

Sjöbergs förra bok heter "Varför håller man på?" (2012), en fråga som bearbetas även i den nya boken.

Bokcirkeln diskuterar nu Sjöbergs bok tre onsdagar i rad med start klockan 20.00 varje gång. Till i kväll 22 januari har vi läst till sidan 59, onsdag 29 januari har vi läst till sidan 119 och onsdag 5 februari har vi läst ut bokens 177 sidor.

Veckan därpå kommer Fredrik Sjöberg till ett offentligt författarsamtal på Östersunds bibliotek torsdag 13 februari, inbjuden av ÖP:s bokcirkel.

Mötet startar som tidigare gånger klockan 18.30.

Om allt klaffar kommer vi även då att sända författarsamtalet live på ÖP-tv och de tre cirkelmötena chattar vi live, med möjlighet även för andra intresserade att delta i samtalet.

Välkomna!