Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖP:s nöjesredaktör ger tips inför filmvåren

Våren börjar ge sig till känna och det finns många bra anledningar till att gå ut och möta vårsolen. Men det finns många bra anledningar att sätta sig i biosalongen också. Här är ett urval av vad filmvåren har att erbjuda.

"NAS - Time is Illmatic"

Filmklubben Doc Lounge erbjuder dokumentärfilmvisning, livemusik, barhäng, och spännande gäster. En måndag varje månad visas aktuella filmer på Jazzköket.

På måndag är det dags för "NAS - Time is Illmatic" – en dokumentär om en av hiphopens största ikoner.

2014 var det tjugo år sedan Nas släppte sitt debutalbum "Illmatic", allmänt omtalat som ett av hiphop-historiens främsta. Genom öppenhjärtiga intervjuer med Nas, hans far och artistkollegor tas vi tillbaka till New York på 90-talet och uppväxten i Queensbridge housing. En tid och plats Nas fångade från asfaltsnivå med en fortfarande oöverträffad språklig virtuositet och närvaro.

Filmen ger oss en inblick i Nas bakgrund, varierade musikaliska influenser – från jazzmusikern Olu Dara till den spirande hiphop-scenen i New York – och om de hinder han stötte på innan han 20 år gammal skrev på det avgörande skivkontraktet. Medverkande i filmen är bland annat Pharrell Williams och Alicia Keys.

Genre: Dokumentär

• 13 april på Jazzköket.

---

Miraklet i Viskan

Fotografen, manusförfattaren och regissören John O. Olsson ligger bakom filmen "Miraklet i Viskan" som är inspelad i just Viskan utanför Sundsvall.

Bjarne driver en flyttfirma tillsammans med sin fru Malin, men det går knackigt och de behöver låna pengar. På andra sidan älven bor Bjarnes svärfar Halvar. De två har aldrig dragit jämnt, vilket bottnar i en 20-årig konflikt fylld av förflugna ord, tjurig stolthet och envis prestige. För att rädda firman ser Malin ingen annan utväg än att gå över älven för att be Halvar att borga för lånet. Ett beslut som kommer att få oanade konsekvenser.

I huvudrollerna syns Rolf Lassgård och Lia Boysen. Även länsskådespelaren Mikael Rahm medverkar.

Genre: Drama

• Premiär 17 april på Biostaden och på Bio Regina.

---

"Rättegången – Amsalem vs Amsalem"

På Bio Regina är vårens program fullspäckat med en blandning av dokumentärer, spelfilmer och livesänd teater och filmerna kommer från hela världen.

Den Israeliska filmen "Rättegången – Amsalem vs Amsalem" är den gastkramande berättelsen om Viviane Amsalem och hennes långa kamp för att få igenom sin skilsmässa i rabbindomstolen i Israel. Utan mannens medgivande kan inte ens rabbinerna fatta beslut och trots att Elisha och Viviane varit separerade under många år vägrar Elisha kategoriskt att ge efter. Medan såväl sanningsenliga som mer tvivelaktiga vittnesmål avlöser varandra i takt med att rabbinerna hinner bytas ut många gånger under de fem år som processen pågår ifrågasätts och förnedras Viviane i en situation som blir alltmer absurd. Men Viviane ger inte upp.

Genre: Drama

• Premiär 17 april på Bio Regina.

---