Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖP svarar: Vi försöker inte förvränga fakta

Östersundshem är inte vilket affärsdrivande bolag som helst. Det ägs av Östersunds kommun och ytterst av Östersunds alla invånare.

Annons

ÖP:s granskning av 127-miljonersaffären mellan Östersundshem och byggföretaget Peab är varken oseriös eller ett försök att förvränga fakta.

Tvärtom har ÖP genom att belysa hur affären kan ses på helt olika sätt tvingat Östersundshems vd Daniel Kindberg att nu plötsligt visa nya siffror för hur bolaget värderat marken. Det har han inte gjort tidigare. Återstår att se när politiker och även skattebetalare närmare får ta del av underlaget bakom uträkningen.

Det har funnits en rad frågor som lämnats obesvarade i den här affären. Inte minst med tanke på Daniels Kindbergs tidigare roll som vd i Peabägda företagen Fältjägaren 1 till 8 AB. Därför är ÖP:s granskning mycket befogad.

Värderingen på 47 miljoner av skogen norr om arenorna är inget som ÖP hittat på. Siffran kommer från ett uttalande av Tord Andnor, styrelseordförande för Östersundshem.

När verkställande direktören och styrelseordföranden ger så vitt skilda bilder av vad skogsområdet är värt i en stor affär med skattepengar är det självklart för oss att ställa frågor. Särskilt när det inte öppet har redovisats hur Östersundshem kommit fram till värderingen av marken.

Den förvirring som Östersunds invånare kan känna orsakas nog mer av Östersundshems ledning än ÖP.

Daniel Kindberg kallar ÖP:s värdering för värdelös för att inte kvadratmeterpriser redovisas. Men han levererar en egen siffra utan att ge underlag.

ÖP undanhåller inte uppgifter i köpeavtalet utan har berättat om klausulen som säger att 20 miljoner av köpesumman ska betalas ut senare.

Östersundshem är kommunägt. Därför är det varken irrelevant eller meningslöst att ställa frågor till kommuntjänstemän eller ifrågasätta Östersundshems agerande jämfört med kommunens strategiska översiktsplan.

Vår uppfattning är den rakt motsatta. I en tid när skattebetalarnas möjligheter att få insyn i hur deras kommunala bolag driver sina affärer blir alltmer kringskurna är det självklart att granska hur bolagen sköter sig i förhållande till sina huvudmän.

Linda Hedenljung

reporter

Hans Lindeberg

chefredaktör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel